Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2024. Február 23. 19:00, péntek | Életmód
Forrás: Érgondnok Szakrendelő

Egészséget adni nem tudunk, de segítünk, hogy megőrizze vagy visszaszerezze

Egészséget adni nem tudunk, de segítünk, hogy megőrizze vagy visszaszerezze

Mérni vagy méricskélni? Hogy, mit? A vérnyomást.

A címben idézett mondat egy egészségügyi vállalkozás mottója. Többek közt Dr Tschürtz Nándor és dr. Vályi Péter nevéhez is fűződik a 2000-es évek elején valaha volt Csornai Egészségügyi Prevenciós Program (CSEPP) elindítása. Mindketten a Csornai Margit Kórház orvosai voltak akkor. Ma is együtt dolgoznak, de már régóta Sopronban a Dr Tschürtz és párja által alapított Érgondnok magán szakrendelőben. Szívügyük a szűrés, a megelőzés, az egészségmegőrzés.

Az Érgondnok Szakrendelő Facebook oldalán Tschürtz doktor folyamatosan tesz közzé egészségtudatosságot, az egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozó posztokat. Szinte bármelyik posztját érdemes elolvasni (és megszívlelni!), de mivel ebben a cikkben úgysem lehet mindent közzétenni, kiemeltünk egyet. Ennek két célja van. Egyrészt hangsúlyozni a szív és érrendszeri megbetegedés megelőzésének és korai felismerésének fontosságát, másrészt felhívni a figyelmet a Facebook oldal folyamatosan bővülő tartalmaira. Érdemes rájuk odafigyelni, ezzel odafigyelünk magunkra is. Lássuk a kiválasztott posztot:

Mérni vagy méricskélni? Hogy, mit? A vérnyomást. Persze mérni, azaz korrekten, szisztematikusan meghatározni. Ha kezelt magasvérnyomásbeteg, vagy nagy az esélye, hogy azzá válik (pl. a szülei, testvérei közt már van magasvérnyomásbeteg), akkor heti 3-4 -5 alkalommal is indokolt, részben a reggeli órákban, részben késő délután, nyugalomban vérnyomást mérnie. Egy mérés semmire sem jó. Az adatok sora a kérdés. Számos panasz - a fejfájás, feszültség stb - eleve emeli a vérnyomását. Erre mondják sokan, hogy megérzik. A csudát! Egyszerűen panaszuk van, attól megy fel a vérnyomásuk! Nem ez a kérdés! A lényeg, hogy milyen átlagosan, hosszú távon. Azt meg rendszeres önellenőrzés nélkül aligha tudja meg. Gyermeteg ötletnek látszik, de érdemes az adatokról naplót vezetni. 4-6 hét adatait átnézve tisztul a kép. Ha nincs még ér vagy cukorbetegsége 110-135 és 70-85Hgmm közt megfelelő és 130 és 80Hgmm alatt meg biztosan jó!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.