Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 04. 15:04, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Egy barát 1500 kilométer távolságból

Egy barát 1500 kilométer távolságból

Már nem is tudja, hányadszor járt Csornán.

Régi kedves vendégnek örültek az elmúlt napokban a csornai és környékbeli ismerősök. Mint már annyiszor, most a húsvéti időszakban újra Magyarországra, Csornára utazott szabadságra Bent Henriksen és a felesége Dániából, Skjern városából. Régi ismerősökként, barátokként beszélgettünk.

- Mióta vagy kapcsolatban a csornaiakkal, és hogy alakult ki ez a barátság?

- Városunkban élt egy magyar származású hölgy, az azóta már sajnos elhunyt Szira Margit, aki a rendszerváltás után kezdeményezte a magyar kapcsolatfelvételt. 1990-ben alakítottuk ki a kapcsolatot a skjerni szociáldemokraták és a csornai szocialisták közt. Én 1991-ben jártam először Magyarországon. Kezdetben sok támogatást kaptunk a dán kormánytól a keleti kapcsolatok elősegítésére Magyarországon kívül Lengyelországban és a balti országokban. Otthon önkormányzati képviselőként javaslatot tettem a hivatalos kapcsolatfelvételre is, de ebben a konzervatív városvezetés nem volt partner. Csornai szocialista barátainkkal így is sok projektet tudtunk megcsinálni. Volt nálunk a Pántlika Néptánc Együttes, a zeneiskola zenekara, Csukás diákok jártak gyakorlaton itt Borris-ban a mezőgazdasági iskolában, és Borris-ból is járt diákcsoport Csornán, dán gazdák láttak vendégül egy busznyi magyar gazdálkodót, és mutatták be az ottani mezőgazdaságot.

- Mivé alakult ez a kapcsolat?

- Te is tudod, hiszen polgármesterként és magánemberként is többször jártál nálunk, hogy hivatalossá nem vált a kapcsolatunk, több család esetében viszont nagyon mély, és máig tartó barátság lett belőle. Kölcsönösen nyaraltunk egymásnál, segítettünk egymásnak a szabadság alatti program szervezésében, bemutattuk egymásnak a helyi nevezetességeket. Én magam nem tudom összeszámolni, hányszor jártam az eltelt 22 év alatt Csornán, de a feleségem azt mondja, volt olyan év, hogy ötször voltam itt. Ez akkor volt, mikor Margit a magyar-dán, dán-magyar szótárt írta, többször segítettem neki.

- Találsz még újdonságot minálunk?

- Annak örülünk, hogy a régi barátokat újra láthatjuk, Ferenczi Laciékat, Kormos Jóskáékat, benneteket és persze a többieket, hisz nem tudok mindenkit felsorolni. Beszélgethetünk, borozgathatunk, finom magyar ételeket ehetünk, de te még tudtál újat mutatni most is. Nagyon élveztük a fürdést a kapuvári termálfürdőben, megkóstoltuk a kapuvári böllérmájat, ami mind új volt még. Nagyon élveztük Kónyban, ahogy a polgármester úr olyan lelkesen bemutatta nekünk a felújított tájházat, a faluházat, az új bölcsődét és óvodát. Lelkesedésén látszott, hogy szereti a faluját, sokat és sikeresen dolgozik érte. Nagy élmény volt látni, ahogy Ángyán Csilla fazekas népi iparművész boszorkányos gyorsasággal varázsolt egy korsót egy agyagtömbből.

- Mennyire sikerült megismerkedned a magyar nyelvvel?

- A legfontosabb szavakat ismerem: Jó napot, köszönöm, vörösbor, egészségedre.

Papp József

Címkék: csorna

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás