Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 24. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Papp József

Egy ezredmásodpercre a döntőtől

Egy ezredmásodpercre a döntőtől

Európa bajnoki futamon indult a Fenstermen Drag Racing Team.

Múlt héten még a versenyre utazás előtt beszélgettünk a bősárkányi Révhelyi Péterrel, a Fenstermen Drag Racing Team tulajdonosával és pilótájával, aki élete egyik nagy pillanatára készült. Hockenheimben Európa bajnoki gyorsulási futamon vett részt életében először nevezett versenyzőként. A hétvégén lezajlott a verseny, és telefonon beszélgettünk a tapasztalatokról, az eredményről.

- Miben volt más ez a verseny, mint amikhez Magyarországon már hozzászoktál?
- Az itthoni versenyek sokkal egyszerűbbek, aki a leggyorsabb, az nyer. Ott kinn ez sokkal bonyolultabb. Van 9 kategória, amik közül választhatsz, hogy melyik az, ahova befér az autód. Az enyém kettő kategóriába fért be. Abba a kategóriába, amelyiket eredetileg terveztünk azért nem fértünk be, mert az autó velem együtt 60 kilóval meghaladta annak a kategóriának a súlyhatárát. Ezért másik kategóriába neveztünk be, ahol velem együtt 47 autó volt. Ennek a kategóriának az a lényege, hogy előre meg kell mondanod, hogy mennyi idő alatt teljesíted a távot, és az nyer, aki a legközelebb van az előre általa megadott időhöz. Így az is előfordulhat könnyen, hogy nem a leggyorsabb nyeri a versenyt.

- Sikerült-e elérned azt, amiért elindultál, mennyire vagy elégedett a verseny eredményeddel?
- Az nagyon nagy siker, hogy sikerült minősíttetni az autót, úgyhogy most három évre megkapta az engedélyt a versenyzésre. Elmondhatom, hogy a miénk most az egyetlen magyar autó, ami FIA verseny minősítéssel rendelkezik. Ez nagy szó. Egy sokkal népesebb kategóriában indultam, mint amit eredetileg terveztünk. A 47 autóból a 22. lettem. Ezzel elégedett vagyok. Mentem két tesztfutamot és egy elődöntőt. A vasárnapi döntőbe jutástól egy ezred másodperccel maradtam el. Ottani öreg rókák, régi versenyzők elmondták, hogy ezer versenyből egy dől csak el ilyen kicsi, egy ezredmásodperces különbséggel, erre nagyon minimális az esély. Az idén nem volt még egy olyan futam, de tavaly sem, amelyik ilyen kis különbséggel dőlt volna el. A döntőért zajló futamnál közös csapat döntést hoztunk, és visszavettünk az előre megadott versenyidőnkből. Tulajdonképpen azért nem jutottam tovább, mert ebben a futamban gyorsabban mentem, mint az előre bejelentett időm. A futam ellenfelem is, de ő egy ezreddel közelebb volt a sajátjához, így ő jutott tovább. Úgy érzem, mindhárom futamban 100%-ot tudtunk teljesíteni, ennek örülök.

- Volt egy félmondatod a Facebook oldaladon, mikor azt mondtad: Vármak minket a profik közt. Emögött mi van?
- Már most elmondták, hogy várnak minket a jövő évi versenyen is. Nagy szó, hogy az első hivatalos versenyemen befogadtak ebbe a közösségbe, ez nagy siker. Tetszett nekik, hogy egy nagyon összeszokott, együtt dolgozó csapat vagyunk, akiknek szerintük helyük van a profik közt. Van egy szűk közösség, amibe nem szívesen engednek be, ha a versenyzőt és a csapatot nem tartják arra méltónak.

- Még mindig az a terv, hogy jövőre már két kocsival mentek?
- Igen, ez most megerősödött bennünk. Jövőre a második kocsit is szeretnénk minősíttetni, és mindkettővel versenyezni.

- Milyen volt a verseny hangulata, a körítés, a feeling?
- A feeling az félelmetesen komoly volt. Az, hogy ott lehettünk, hogy azon a pályán versenyezhettünk 60.000 néző előtt, az felejthetetlen. Szombat éjjel volt egy éjszakai show, rakéta hajtóműves autókkal, buszokkal, óriási élmény volt. Az egész csapatnak nagyon tetszett, a kisfiam is velünk volt , nagyon élvezte. Valamennyien várjuk már, hogy jövőre újra mehessünk.

A linkre kattintva az elődöntőbe jutást érő futam videóját láthatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.