Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Október 19. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Rábaközi Helytörténet-kutató Társulat

Egy kis falu nagy embere

Egy kis falu nagy embere

A 110 évvel ezelőtt született Bendes Józsefre emlékeztek tisztelői az acsalagi kultúrházban.

Bendes József parasztcsaládban született 1902-ben, s bár egész életében a mezőgazdaság adott neki munkát, igénye volt az olvasásra és a művelődésre.

A háború idején a nyilasoktól mentette meg szülőfaluja régi iratait, és nyugdíjazása után Nagy Miklós segítségével papírra vetette Acsalag néprajzát, történetét és gazdálkodásának emlékeit. Több füzetet is teleírt emlékeivel, melyek közül a hétvégén mutatták be a nyomtatásban is megjelenő Önéletrajzát, melyet 1984-ben írt Bendes József.Akik ismerték, mind hangsúlyozták életvidám, nyíltszívű, barátságos, kisugárzó egyéniségét, aki nemcsak a maga szűk világára figyelt, hanem mások véleményét is el- és befogadta.

Megtelt az acsalagi kultúrház az acsalagi önkormányzat és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata közös rendezvényén. Szilágyi Andrásné polgármester asszony köszöntője után Szalay Balázs, a helytörténet-kutatók vezetője elmondta, hogy bárcsak minden faluban lenne egy Bendes Józsefhez hasonló paraszti önéletrajzíró, illetve bárcsak több Nagy Miklós lenne, aki időt, erőt és pénzt sem kímélve szívügyének tekinti szülőfaluja értékeinek megmentését, és ezzel a kötettel az értékek továbbadásáért is sokat tett.

Nagy Miklós személyes hangú visszaemlékezésében elmondta, hogy a hatvanas évek második felétől sok időt töltött Bendes Józseffel, akivel közel nyolcvan témát körüljárva, négy acsalagi vonatkozású könyvet írtak. Ezután Nagy Miklós átadta Szilágyi Andrásné polgármester asszonynak Bendes József kinyomtatott önéletrajzát és azt az alkotását, melyen egy márványtáblán örökítette meg a falu krónikását.

Ezután Szalontay Judit, a csornai múzeum nyugalmazott igazgatója valamint Horváth Győző nyugalmazott tanár és helytörténész beszélt Bendes Józsefről, az adatközlőről, a helytörténeti gyűjtőmunka segítőjéről. A délelőtt egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor Horváth Győző gyűjteményéből megszólalt Bendes József hangja.

A hozzászólók jó szívvel ajánlották a visszaemlékezést a jelenlévők figyelmébe, de főleg a fiataloknak, akik erőt és példát meríthetnek belőle a szülőföld, a szülők, a társ, a könyv és a munka szeretetére.A programot színesítette még L. Burda Zsuzsanna író, költő, képzőművész két verse és a helyi Csiripiszli néptánccsoport műsora.

Az emlékezés után az érdeklődők megtekintették Nagy Miklós rábaközi templomokat és a Hanságot ábrázoló festményeiből nyílt kiállítást, majd megnézték az acsalagi katolikus templomot és a csornai Kovács Károly kereskedelmi gyűjteményét. A program végén a helytörténet-kutatók és a polgármester asszony megkoszorúzták Bendes József és neje sírját.

Bendes József jegyzetekkel is ellátott önéletrajza, mely érdekes adalékokkal szolgál Acsalag és környéke, illetve a XX.század történetéhez, megrendelhető a Polgármesteri Hivatalban, ahol várják még a lappangó Bendes-kéziratokat is.

Címkék: Acsalag, helytörténet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:00, szerda | Helyi

Nyolc független képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba Csornán

A várost érintő döntések meghozatalakor nem a pártutasításokra várnak.

2024. Május 07. 16:00, kedd | Helyi

Május közepéig lehet jelentkezni a kilátó futásra Győrsövényházon

Befutó érmet kap minden résztvevő.

2024. Május 07. 13:00, kedd | Helyi

Aknás lakossági vízmérő leolvasást végez a Pannon-Víz Zrt a Rábaközben

A felhasználók közreműködését kérik a mérők leolvasása során!

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Rábaköz a kerek világ

Itthon vagy! Turisztikai kisfilm a Rábaközről.