Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 06. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egy német bíboros szerint a cölibátus eltörlése nem megoldás a szexuális visszaélésekre

Egy német bíboros szerint a cölibátus eltörlése nem megoldás a szexuális visszaélésekre

A pedofiliára nem a papai cölibátus eltörlése a megoldás, de a szexuális visszaélések botránya vezethetne igazi reformhoz a katolikus egyházban

- mondta a Vatikánban zajló szinóduson résztvevő Marx Reinhard bíboros, müncheni érsek, a német katolikus pürpöki konferencia elnöke pénteken. Max Reinhard kijelentette, nem a cölibátus eltörlése ad megoldást a pedofilia problémájára az egyházban, de ez egy olyan téma, amelyet érdemes megvitatni.

A német püspöki kar elnöke, aki egyben a vatikáni és egyházi reformokat előkészítő bíborosi tanács (C9) tagja, a fiatalokról szóló püspöki tanácskozáson vesz részt a Vatikánban. Pénteken a római Gergely Pápai Egyetemen nyitotta meg az első, a kiskorúak védelmének szentelt master-kurzust.

Reinhard bíboros emlékeztetett, hogy a német püspöki kartól készíttetett és szeptemberben bemutatott szakértői tanulmány szerint nem a cölibátus vagy a homoszexualitás az oka a pedofil bűncselekményeknek, hanem az elkövetők "gyengesége, éretlensége" vezet a visszaélésekhez. Megjegyezte, hogy a homoszexualitással szembeni ellenséges kultúra azonban "rejtőzésre kényszerít és növeli a problémát".

"Szembesülnünk kell ezekkel a problémákkal, nem a cölibátus eltörlésével fogjuk megoldani, de a szexualitásról és az ezzel kapcsolatos témákról beszélni kell teológusok között is" - mondta Marx Reinhard.

A bíboros úgy vélte, az egyházat sújtó papi pedofilia botrány "paradox módon segítheti az egyházat, hogy igazi reformot hajtson végre, rendszerbeli váltást, amelyre magától nem volt képes". A szinódus szemléletváltást adhat, hogy az egyház realistábban tekintsen a valóságra - mondta a német bíboros.

Kijelentette, Németországban is sokkal több papok elkövette szexuális visszaélés történt mint azt 2002-ben vagy 2010-ben gondolták.

Emlékeztetett, hogy a szexuális visszaélésekkel szemben az egyház kezdetben egyéni tévedésekről beszélt, a sajtót vádolta egyházellenességgel, pedig "a közvélemény nyomása, a kritikák, a ma is élő áldozatok tanuvallomása segít megváltozni, fejlődni, jobbá válni".

Hozzátette: az egyház fél a változástól, a destabilizációtól, pozíciói elvesztésétől, "ez érthető, de nem elfogadható". Hangsúlyozta, az egyháznak felelősséget kell vállalnia, meg kell hallgatni az áldozatokat és a kiskorúakat állítani gondoskodása középpontjába.

Reinhard bíboros arra is utalt, hogy az egyházon belüli szexuális és pénzügyi bűncselekményekkel szemben a kánonjog esetleges módosítása adhat megoldást. Erről februárban határozhatnának, amikor Ferenc pápa a püspöki karok elnökeivel a kiskorúak védelméről tanácskozik.

Reinhard bíboros elmondta, hogy az október 28-ig tartó vatikáni szinódus számos aktuális témát érint a szexualitástól a gender-elméletig. A német delegáció tagja, Clemens Blattert frankfurti jezsuita a sajtónak azt mondta, "a változás félelmet kell, az egyetlen aki abszolút nem fél, az a pápa, aki változást és életerős egyházat akar".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.