Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Március 23. 07:47, szerda | Külföld
Forrás: Szerémy Tamás, az MTI tudósítója jelenti:

Egy robbanóövet viselő IÁ-tagot is elfogott a török haderő a szír határon

Egy robbanóövet viselő IÁ-tagot is elfogott a török haderő a szír határon

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tíz tagját, köztük egy robbanóövet viselő harcost fogott el kedden a török haderő a szíriai határon - jelentette a Dogan török hírügynökség.

Az eredetileg tizenkét fős csoport az IÁ ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Jarabulusból próbált átjutni a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban található Karkamisba. Miután a török katonák észrevették a határsértőket, majd megállásra szólították fel őket, a dzsihadisták puskáikkal tüzet nyitottak a biztonsági erőkre.

A lövöldözés során két ember visszaszökött Szíriába, az elfogott terroristák közül azonban kettő megsérült, egyikük életveszélyesen. Mindkettőjüket kórházba szállították.

Az egyik határsértőn talált robbanóövet a helyszínre hívott tűzszerészek hatástalanították.

A rendőrségi kihallgatás során kiderült, hogy a csoport összes tagja szíriai állampolgár és az IÁ harcosa.

Az incidenst követően a török haderő páncélozott járműveket vezényelt az érintett határszakaszra.

Kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el robbantásos merényleteket, amelyekért az IÁ jelentkezett elkövetőként. A merényletekben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek.

Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az IÁ-val állt kapcsolatban.

fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.