Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. December 08. 14:55, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

A kutatóknak sikerült két olyan genetikai alapú tesztet is kikísérletezniük, amelyek segítségével viszonylag nagy pontossággal előre megmondható, hogy mely nőknél újulhat ki idővel a mellrák.

A módszerek ugyanakkor hozzájárulnak a személyre szabott terápiák továbbfejlesztéséhez is.

A tudósok a géntesztet az úgynevezett DCIS (Ductal Carcinoma In Situ) típusú mellrákon kísérletezték ki, amely egy kezdeti stádiumban lévő, nem invazív daganat, amelyből az invazív tumor kifejlődhet. Az eljárás lényege, hogy magából a daganatból nyernek ki genetikai információt - írja a HealthDay.

A génekből leolvasott információból végül megkapják a 'DCIS pontokat', amelyek arra utalnak, hogy egy tumor alacsony vagy magas kockázatú-e - ebből pedig következtethetnek arra, hogy mekkora az esély a daganat kiújulására a kezelés után.

A DCIS képviseli a mellrák legkorábbi stádiumát, amely jól kezelhető. Régóta megfigyelték már azonban, hogy ennek ellenére egyes nőknél gyakrabban újul ki a betegség - a pontrendszer segítségével ezt jósolhatjuk meg előre, így tanácsokat adhatunk a nőknek a megelőzés érdekében - mondta dr. Kerin Adelson onkológus.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, mellrák, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.