Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 27. 14:29, szombat | Kék hírek
Forrás: HírTV

Egyből az uzsorásokhoz vándorol a közmunkabér

Egyből az uzsorásokhoz vándorol a közmunkabér

A közmunkásokból élnek az uzsorások Jászapátiban, a Szolnok megyei településen közvetlenül legalább 80 ember érintett, sokan már a házukat is elveszítették.

A polgármester szerint bár az utóbbi időben a rendőrség három bűnöző családra már lecsapott, a településen még mindig tevékenykednek uzsorások, akik fizetéskor sokszor már az ajtóban várják a helyi közmunkaprogramban dolgozókat.

Közmunkások tisztítják a főteret Jászapátin, a 10 ezer fős településen jelenleg 130-an ebből élnek. Csakhogy a közmunkáért kapott minimálbér gyakran nem a családi kasszába, hanem egyből az uzsorások zsebébe vándorol. A közmunkások azt mondják, még csak nem is hallottak erről, és mások sem szívesen beszélnek az uzsorásokról, mert ők is a városban laknak.

„Konkrétumot hall az ember, de nem mondja. Ez mindenhol így van szerintem” - mondta a hírTV-nek egy helyi férfi. Egy jászapáti asszony szerint jelen van a településen az uzsora, amivel inkább a kisebbséget célozzák meg, akik rászorulnak a jövedelemre.

Pócs János polgármester szerint azok a személyek, akiknek napi érintettségük van, vagy a lakásukat elveszítették, 60-80 fő. A városvezető azt mondja, súlyos a helyzet. A helyi közmunkaprogram fenntartása évente 100 millió forintba kerül, márpedig szerinte ebben a formában nincs értelme.

- 100 millió forintot nem azért tesz az állam és az önkormányzat ebbe a közmunkaprogramba, hogy uzsorások kezébe folyjon. Hogyha ők nem értik meg ennek a jelentőségét, ezzel a programot kockáztatják, és azt, hogy nekik a következő időszakban ilyen formában legalábbis fog-e működni a közmunkaprogram - mondta a hírTV-nek Pócs János, Jászapáti fideszes polgármestere.

Pócs szerint a megoldást az uzsoratevékenység büntetésének szigorítása jelentheti, a településen pedig bevezetik az úgynevezett Patrióta-kártyát, ami szabadon választható, és kedvezményekre jogosítja használóját a helyi élelmiszerboltokban. (rá)

hírTV

Címkék: uzsorás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.