Városlista
2021. március 3, szerda - Kornélia

Hírek

2021. Január 08. 18:21, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

A koronavírus-járvány miatti korlátozások Franciaországban legalább január végéig érvényben maradnak, és az éjszakai kijárási tilalom kezdetét várhatóan újabb tíz megyében előrébb hozzák

- jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

"Az egészségügyi helyzet az elmúlt hetekben ismét törékennyé vált" - ismerte el a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy a napi esetszám 15 ezer körül stagnál az általános karantén december 15-i feloldása óta. Jean Castex kizártnak nevezte a szigorítások további enyhítését a következő hetekben.

Heti sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a vendéglátóhelyek legalább február közepéig zárva maradnak, és a kulturális intézmények és a sportlétesítmények sem nyithatnak ki januárban. A színházak, mozik és múzeumok esetleges február eleji nyitásról január 20-án dönt a kormány.

Ugyanakkor annak a reményének adott hangot a miniszterelnök, hogy a februári iskolai szünetre már kinyithatnak a sípályák.

Az éjszakai kijárási tilalom várhatóan két órával korábban, délután hat órakor fog kezdődni további tíz megyében, ahhoz a 15 megyéhez hasonlóan az ország keleti és délkeleti részén, ahol már január elején bevezették a szigorítást. Az intézkedésről pénteken születik döntés a helyi illetékesekkel egyeztetve.

A meghosszabbított kijárási tilalom mintegy 6 millió embert érint, az ország területének egyötödén. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

Az oltási kampány további felgyorsítását és újabb kiszélesítését is bejelentette a miniszterelnök: a 75 év felettiek január 18-tól vehetik fel a vakcinát, a fogyatékosság miatt szociális intézményben élők és az 50 évnél idősebb egészségügyi dolgozók számára pedig már elérhető az oltás.

"Franciaország még mindig nehéz időket él, de 2021 a remény éve lesz az oltásnak köszönhetően" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Az oltás a kormány tevékenységének elsőszámú prioritásává vált. Meggyőződésünk, hogy a szélesebb körű, tömegesebb és gyorsabb oltással érhet véget a krízis. A gyorsaságot ugyanakkor nem keverjük össze az elhamarkodottsággal" - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az oltást. A kormányt az ellenzék azonban hevesen bírálta az oltási kampány lassúsága miatt. Míg hétfőig kevesebb mint ezer embert oltottak be, az elmúlt öt napban a miniszterelnök tájékoztatása szerint 45 ezren vették fel az oltást. Számítása szerint a hónap végére egymillió francia lesz beoltva.

Olivier Véran egészségügyi miniszter jelezte, hogy a Pfizer-BioNTech gyártó két oltása között hat hét is eltelhet három helyett kockázat és hatékonyságvesztés nélkül.

"Ennek köszönhetően több adaggal rendelkezünk ahhoz, hogy minél többen felvegyék az első oltást" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy "Európában egyedülálló módon a teszt teljesen ingyenes mindenki számára Franciaországban több mint 12 ezer tesztelő helyen". Azt is elmondta, hogy jelenleg Franciaországban szűrnek a legtöbbet Európában. Májusban a heti 700 ezer tesztelés elérését tűzte ki célul a kormány, de már szeptemberben heti egymillióan vettek részt a szűréseken, ez 2 millióra emelkedett novemberben, és több mint 3 millióra az év végi ünnepeket megelőző héten.

Az egészségügyi tárca csütörtök este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 21 703 új fertőzést jelentettek, a kórházban ápoltak száma továbbra is stagnál: a 24 488 fertőzött 253-mal kevesebb mint szerdán, intenzív osztályon 2753-an fekszenek, ami 43-mal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt. Az elhunytak száma 277-vel 66 841-re emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 17:12, kedd | Külföld

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám; a hétvégén mintegy 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, négyezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén

2021. Március 02. 16:11, kedd | Külföld

Öt napig tartó repedésszigetelés kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson

Öt napig tartanak majd a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda modulján a köztes kamra repedésének hétfőn elkezdődött szigetelési munkálatai - közölte az orosz földi repülésirányítás a TASZSZ hírügynökséggel.

2021. Március 02. 14:06, kedd | Külföld

Kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt Szlovákia

Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát vásárolt, s az első szállítmány hétfőn este meg is érkezett Kassára a szlovák hadsereg különgépén

2021. Március 02. 12:04, kedd | Külföld

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt, továbbá engedélyezik az ifjúsági sporttevékenységet szabadtéren, de a részvétel feltétele a negatív koronavírus teszt lesz