Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Január 22. 11:37, szombat | Helyi
Forrás: Ingatlannet

Egyes településeken olcsóbbak, máshol drágábbak lettek a házak a Rábaközben

Egyes településeken olcsóbbak, máshol drágábbak lettek a házak a Rábaközben

Rábaközi ingatlanpiaci körkép

A Rábaköz településein nem egyformán alakultak az ingatlanárak az elmúlt egy évben. Voltak olyan települések, ahol a 12 hónap alatt magasabbak lettek az árak és voltak olyanok is, ahol örülhettek a vásárlók az áresésnek. Az ingatlannet.hu mutatja be, hogy az egyes településeken milyen irányt vettek az ingatlanárak.

Települések, ahol drágultak a házak

Három településen emelkedtek a családi házak kínálati átlagárai az elmúlt egy év távlatában:
- Csorna (+16%)
- Kapuvár (+23%)
- Fertőszentmiklós (+24%)

Átlag 20% körüli volt tehát a négyzetméter árak drágulásának mértéke mindhárom településen. A kezdeti és a végpontok azonban nem ugyanazok. Csornán 190 ezer Ft/m2-ről 220 ezer Ft/m2-re, Kapuváron 260 ezer Ft/m2-ről 320 ezer Ft/m2-re, Fertőszentmiklóson pedig 250 ezer Ft/m2-ről 310 ezer Ft/m2-re nőttek a házak átlagos kínálati árai.

Csorna és Fertőszentmiklós esetében 2022-ben jó eséllyel tovább folytatódhat a mérsékelt áremelkedés, mely esetleg stagnálásba csaphat át. Kapuváron a házak átlagárai azonban már a tavalyi év utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, így könnyen lehet, hogy itt az áremelkedés még egy ideig várattat magára.

Települések, ahol olcsóbbak lettek a házak

Két településen csökkentek a családi házak kínálati átlagárai az elmúlt egy év távlatában:
- Beled (-18%)
- Fertőd (-20%)

Tehát mindkét településen átlagosan 20% volt az áresés mértéke a családi házak tekintetében. Beleden 130 ezer Ft/m2-ről 110 ezer Ft/m2-re, Fertődön pedig 290 ezer Ft/m2-ről 240 ezer Ft/m2-re csökkentek a házak átlagos kínálati árai.

Bár Beleden és Fertődön a tavalyi év végén még inkább lefelé tartottak a görbék, meglehet, hogy idén már ezeken a településeken is a rég nem látott dráguló tendencia lesz a jellemző. A koronavírus ugyanis már egyre kevésbé hat az ingatlanárakra, a vidéki települések iránti kereslet viszont még mindig élénknek mondható.

Ezért is esélyesebb az áremelkedés az áreséssel szemben 2022-ben

Alacsonyabb árakkal már kevésbé találkozhatunk majd Magyarország 2021-es ingatlanpiacán, áremelkedésnek viszont annál inkább tanúi lehetünk. Ennek egyik oka, hogy az építőipari anyagárak jelentős emelkedésen mentek keresztül nemcsak tavaly, de még idén januárban is. Az állami támogatások pedig a kereslet élénkülését és ezzel együtt az ingatlanárak emelkedését serkenthetik. Azonban nem olyan nagy mértékben drágítják meg az árakat ezek az események, mint amilyen mértékű drágulást láthattunk 2014 és 2019 között. Összességében inkább csak egy-egy lépést mehetnek előre a piac kínálati árai az idei évben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!