Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 17. 07:26, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Egyet előreléptek a görögök

Egyet előreléptek a görögök

Bizalmat kapott szerdán este a görög parlamentben a két nagy, valamint egy kis szélsőjobboldali pártból álló új kormány.

Lukasz Papademosz miniszterelnök az átmeneti kormány elsődleges feladatának nevezte az adósságválság megoldását célzó megállapodás ratifikálását. Ez a feltétele annak, hogy a trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) folyósítsa a pénzügyi mentőöv újabb, 8 milliárd eurós részletét.

A 300 tagú parlamentben 255 képviselő biztosította támogatásáról az új kormányt, 38 a kabinet ellen szavazott – közölte Filipposz Pecalnikosz házelnök. Ezzel a parlament hivatalosan is megerősítette tisztségében Papademoszt és kormányát. A plenáris ülésen felolvasott nyilatkozatában a miniszterelnök kifejtette: bízik abban, hogy az euróövezet kilábal a jelenlegi válságából, dacára az egyes államok közötti nézetkülönbségeknek. A politikai vezetők meg fogják hozni azokat a döntéseket, amelyek a bankrendszer stabilitásához és szavahihetőségének biztosításához szükségesek – hangoztatta a bizalmi szavazás előtt.

Papademosz rámutatott: kormánya „titánokhoz méltó” feladatot vállalt, amely nem áll arányban szűkre szabott hivatali idejével, ezért „nem szabad túlzott várakozásokat táplálni” vele szemben. A kabinet több vasat tart egyszerre a tűzben: tárgyal a bankokkal az adósságok részleges elengedéséről; keresztül kell vinnie a parlamenten a megszorításokkal teli jövő évi költségvetést; be kell indítania a szerkezeti reformokat; tárgyalásokat kell folytatnia Brüsszellel.

Az előre hozott választások időpontját 2012. február 19-re tűzték ki, így Papademosz koalíciós kormányának bő három hónap áll a rendelkezésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.