Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Május 23. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Egyetlen jó tanács

Egyetlen jó tanács

Járművezetés előtt – már előző este se – fogyasszunk alkoholt!

A tapasztaltak alapján nagyon sok járművezető a büntető eljárás határát el nem érő mértékű alkoholértékkel a szervezetében vesz részt a közlekedésben. Pedig a következmények még egy baleset elmaradása esetén sem elhanyagolhatóak a sofőrök és a családjaik számára.

Egy átbulizott éjszaka és néhány óra alvás után sokan úgy ülnek autóba, hogy nincsenek tudatában annak, hogy a vérük alkoholkoncentrációja alapján bűncselekményt is elkövethetnek, de az esetleges pénzbírság mértéke is jelentős.

Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de a közlekedési helyzetekre reagálást a legkisebb mérték is befolyásolja.Rengeteg téves információ terjed az alkohollal kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a józanodás időtartalma kizárólag az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és szervezetünk lebontó képességétől függ. Ezt a képességet az aktuális pszichés állapot befolyásolja. Tehát ahhoz, hogy szervezetünk lebontsta az alkoholt időre van szükség.

Manapság léteznek okostelefonra telepíthető alkohollebontást jelző kalkulátorok, ám a rengeteg bizonytalansági tényező miatt az ezek által megadott tisztulási idő maximum csak tájékoztatásra jó, arra nem, hogy biztonságban volán mögé üljünk.

A 2014. január 01-i jogszabályi változásokkal a jogalkotó szándék az volt, hogy eljárás során nem azt kell bizonyítani, hogy a szervezetben lévő alkohol koncentráció a vezetés idején fennállt -e, hanem azt, hogy a vezetés időpontjában a szervezetben volt-e olyan mennyiségű alkohol, amely 0,5 gramm/liter véralkohol, illetve 0,25milligramm/liter levegőalkohol koncentráció előidézésére volt alkalmas. Így a járművezetők már azon cselekménye is szankciót von maga után, amikor a szeszesital fogyasztást követően úgy kezdik meg a járművezetést, hogy a szeszesital vezetési képességre hátrányos hatása még esetlegesen ki sem alakult. A bíróságnak nem kell az egyéni befolyásoltságot vizsgálnia, mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a szervezetében a véralkohol szintje a meghatározott értéket meghaladja.Ezt a határértéket nagyon könnyű elérni, egy 60-80 kilós átlagember számára elég hozzá két pohár bor vagy egy korsó sör. De az is tény, hogy mindenkinek különböző az alkoholtűrő-képessége, és az sem mindegy, hogy mennyit ivott (nem alkoholt) és evett valaki az alkoholfogyasztás mellett.


EGYETLEN JÓ TANÁCS:
JÁRMŰVEZETÉST MEGELŐZŐEN – MÁR ELŐZŐ ESTE SE –
FOGYASSZUNK ALKOHOLT!
ÖN DÖNT!

Címkék: alkohol, ittas vezetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás

2024. Április 30. 13:00, kedd | Helyi

Előzmény nélkül szúrta hátba iskolatársát a hatodikos lány

Emberölés kísérlete miatt indult eljárás. Videóval.

2024. Április 30. 09:00, kedd | Helyi

A megyében az elmúlt héten 54 eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek

A 17. héten történt.