Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 22. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Tavaly ilyenkor az egyiptomiak az utcákon tüntettek az akkori elnök, Hosni Mubarak ellen.

A ma már Arab Tavaszként emlegetett esemény után egy évvel az ország lakosainak több mint fele optimista a nép jövőjét illetően, 67 százalékuk pedig a demokráciát tartja a legjobb kormányzati formának.

A Pew Research Center ezer egyiptomi felnőtt körében végzett kutatásából kiderül többek között az is, hogy az észak-afrikai ország lakóinak többsége szeretné, ha az iszlám jelentős szerepet játszana társadalmukban, és a Korán határozná meg az ország jogrendszerét. Tízből hét egyiptomi szimpatizál a Muszlim Testvériség szervezettel. Ezzel együtt egyre növekszik azoknak a száma, akik fenntartásokkal tekintenek az iszlám politikai térnyerésére – olvasható a Sociomater.hu oldalán.

Az egyiptomiak arra kérdésre, hogy hogyan kellene beépíteni az iszlámot a jogrendszerbe, Szaúd-Arábiát jelölték meg követendő példaként Törökországgal szemben. Ennek ellenére a legtöbben támogatják azokat a demokratikus jogokat és intézményeket, amelyek nem léteznek Szaúd-Arábiában, mint a szólás- és sajtószabadság vagy a nők egyenjogúsága.

Az egyiptomiak kétharmada preferálja a demokráciát, viszont közel egyötödük gondolja úgy, hogy különleges körülmények között elfogadható akár nem demokratikus vezetés is. Tízből hatan úgy vélik, hogy a demokráciában rejlik a megoldás az ország jelenlegi helyzetére, míg a megkérdezettek egyharmada jobbnak tartana egy erőskezű vezetőt. 81 százalék szerint a gazdasági helyzetnek kell prioritást élveznie a megoldásra váró problémák közül. A jelenlegi gazdasági körülményeket csupán az egyiptomiak ötöde tartja jónak. A kérdésre, miszerint várható-e fellendülés az elkövetkezendő egy évben, a lakosok fele igennel felelt. 20 százalék pesszimistán néz a jövőbe, közel egyharmaduk pedig változatlan állapotokat vár egy év múlva is.

Az Egyesült Államok megítélése rendkívül negatív a megkérdezettek körében. A 2010-ben mért 20 százalékhoz képest 2011-ben 19 százalék mondta azt, szimpatizál az USA-val, viszont a többség szerint az amerikaiak nincsenek befolyással Egyiptom jelenlegi helyzetére. Bár az USA az elmúlt hónapokban dollármilliárdokat költött az afrikai ország megsegítésére, a támogatottak 60 százaléka úgy véli, az amerikai segély többet ártott, mint használt. A Barack Obamáról való általános vélemény is hátrányára változott: míg hivatalba lépésekor az egyiptomiak közel fele támogatta az elnököt, napjainkban csupán 29 százalék viseltetik bizalommal irányába – idézi a felmérés eredményeit hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.