Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2016. Április 14. 07:53, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Egymillió migráns kelhet útra Líbiából az olasz partok felé

Egymillió migráns kelhet útra Líbiából az olasz partok felé

Líbiában egymillió potenciális migráns van, közöttük a biztonságot veszélyeztető terrorista sejtek

- jelentette ki Paolo Serra olasz tábornok, Martin Koblernek, az ENSZ líbiai különmegbízottjának katonai tanácsadója szerdán az olasz parlamentben tartott meghallgatásán.
Paolo Serra a római parlament Schengen-bizottságának számolt be a líbiai politikai és migrációs helyzetről. Elmondta, hogy egymillió "potenciális" migráns áll útra készen Líbia partjain, elsősorban a Zuwara, Sabratha és Zliten közötti szakaszon, ahonnan az emberekkel megtömött csónakok indulnak. Arra figyelmeztetett, hogy a migráció "a biztonságot fenyegeti a bevándorlók között megbújó terrorista sejtek miatt".

"Ha nem történik változás Líbiában, év végéig 250 ezer ember érkezhet Itáliába" - jelentette ki a tábornok.

A katonai szakértő szerint a hatalmas embertömeget kizárólag az észak-afrikai ország gazdasági, mezőgazdasági és ipari szerkezetének újjáépítésével lehet rávenni maradásra. Hangsúlyozta, hogy 2016 első negyedévében ugrásszerűen megemelkedett a líbiai partokról indulók száma és "ellenőrzés és gazdasági lépések nélkül a migráció csak növekedni fog". Elmagyarázta, hogy korábban a többi afrikai államból Líbiába érkező migránsok jelentős része fizikai munkásként munkát is talált az országban, mivel a líbiaiak többsége közalkalmazottként dolgozott vagy a kőolaj-kitermelésből élt meg.

A líbiai kőolajtermelés azonban a korábbi 1,8 millió hordóról évi 300 ezerre esett vissza, a líbiaiak elveszítették munkájukat, "jelenleg az országban humanitárius vészhelyzet uralkodik, nehéz az Afrika középső térségéből érkező mozgást ellenőrizni. Kormány nélkül lehetetlenség tiszteletben tartatni a törvényeket, az emberi jogokat és a határok ellenőrzését". Hangsúlyozta, hogy a líbiai egységkormány munkájának beindításával a kivándorlás is csökkenhet.

Az olasz tábornok "borzalmasnak" nevezte a líbiai migránstáborokban levők helyzetét, amelyeket "emberi raktárakhoz" hasonlított, hangsúlyozva, hogy a fekete bőrszínűekkel szemben nagyon súlyos a rasszizmus. Az emberkereskedők hajóin is a világosabb bőrű, arab migránsok sokkal jobb bánásmódban részesülnek mint a feketék.

Hozzátette, az emberkereskedelmet több országban egyszerre működő bűnszervezet működteti, amely nem függ a térségben egyébként fokozatosan erősödő Iszlám Államtól (IÁ). Paolo Serra beszámolója szerint Líbiában az IÁ 3 ezer fegyverese szolgál, főleg Sirt városának térségében.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 13:03, hétfő | Külföld

Meghaladta a 20 milliót a beadott harmadik oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a húszmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott harmadik dózisok száma Nagy-Britanniában.

2021. December 06. 09:51, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 265,8 millió, a halálos áldozatoké 5,255 millió a világon

A világon 265 854 752 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 255 648 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

2021. December 06. 07:00, hétfő | Külföld

Montenegróban is kimutatták az omikron változatot

Montenegróban is megjelent a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron nevű változata - közölte a helyi sajtó vasárnap.

2021. December 05. 15:06, vasárnap | Külföld

Keddtől az indulás előtt is tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak

Jövő keddtől az indulás előtt is koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat mindazoknak, akik Angliába utaznak - közölte szombaton a brit egészségügyi miniszter.