Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Május 30. 16:00, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Egyre több allergiás lesz Európában

Egyre több allergiás lesz Európában

A globális felmelegedés miatt a század közepére egyre többen prüszkölnek és szipognak majd Európában. Egy új tanulmány szerint megnégyszereződhet a parlagfű pollenjének szintje a kontinens legnagyobb részén.

A pollenszint azért emelkedhet, mivel a melegebb időjárás lehetővé teszi, hogy még több helyen meghonosodjon a parlagfű, a széndioxid miatt pedig gyorsabban nő - számolt be róla a Nature Climate Change című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány, amely szerint a klímaváltozással kapcsolatban nem álló körülmények is közrejátszhatnak a parlagfű elszaporodásában.

A parlagfű nem őshonos Európában, a 19 század végén érkezett Amerikából. Egyelőre még nem terjedt el az egész kontinensen. Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország egyes területein még nem él az allergén növény, ám a Robert Vautard francia klímatudós, az yvette-i Klíma- és Környezettudományi Laboratórium kutatója által társszerzőként jegyzett tanulmány szerint 2050-re ott is elterjed.

A kutatásban rész nem vevő, de a tanulmányt üdvözlő Daniel Chapman, az invazív fajok skót szakértője szerint a melegebb hőmérsékletek és a magasabb széndioxid-koncentráció miatt a parlagfű tovább terjed észak felé, ezért várhatóan többen szenvednek majd allergiától.

A kutatók számítógépes szimulációval futtattak le különböző forgatókönyveket a következő 35 évre a széndioxid-szennyezéssel kapcsolatban. Amennyiben a károsanyag-kibocsátásban nem áll be lényeges változás, az előrejelzés szerint az éves pollenszint éves átlagban 300 százalékkal nőhet. A parlagfű pollenszintjének növekedéséhez egyharmad részben a földhasználat és a nem őshonos növények térhódításának módja járul hozzá, a többiért a klímaváltozás a felelős - közölte Vautard.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a parlagfű pollenszezonja Észak-Amerikában egyes északi területeken már akár három hétre nyúlt részben a klímaváltozás miatt.

Michael Kolian, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának klímatudósa - aki szintén nem vett részt a francia kutatásban - hangsúlyozta, hogy a francia tanulmány egybevág korábbi kutatások eredményivel és az Amerikai Országos Klímafelmérés adataival, amelyek arra utalnak, hogy 'a klímaváltozás és maga a megnövekedett széndioxid mennyiség hozzájárulhat a növényi alapú allergén termelés növekedéséhez'.

Címkék: allergia, európa, pollen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.