Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. November 04. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: café pr

Egyre több otthont alakítanak át idősbaráttá állami támogatásból

Egyre több otthont alakítanak át idősbaráttá állami támogatásból

Időben el kell kezdeni a felkészülést!

Az építőiparra is hatást gyakorol az elöregedő társadalom: az időskorúak számának növekedése hajtja az ingatlanok idősbaráttá alakításának piacát. A felújítás értéke elérheti a milliós tételt is, ezért a vállalkozásoknak nem csak a fiatalok otthonteremtési terveire, de a nyugdíjasok igényeire is érdemes figyelni.

Az érintetteknek jó hír, hogy ehhez is igénybe vehetnek állami támogatást.
A magyar népesség a fejlett társadalmakhoz hasonlóan elöregedő tendenciát mutat, a KSH adatai szerint csak az elmúlt öt évben húszezerrel nőtt a 65 évnél idősebb lakosok száma. A magasabb korral többnyire a képességek és az általános egészségi állapot romlása is együtt jár. Egy tavalyelőtti európai egészségfelmérés szerint az idősebbek 40%-ának okoz nehézséget a lépcsőzés, harmaduknak a gyaloglás, negyedüknek pedig a mosakodás.

- Az időseknél a különböző porckopásokból adódó fájdalmak, az ízületi mozgásbeszűkülések, a csontritkulásból adódó elváltozások és az izomerő csökkenése a legjellemzőbb tünetek. A járás bizonytalanabbá válása komolyabb balesetekhez, hosszú felépüléshez vezethet. A megelőzés érdekében érdemes a lakókörnyezetet átalakítani – véli Károlyiné Örsi Eszter, gyógytornász.

Fontos például kapaszkodókat felszerelni, jó megvilágítást elhelyezni, vagy a küszöböket megszüntetni. Az időseknek az egyik legnagyobb kihívás a fürdőszoba használata. A régebben épült lakások többségében még kád van, amiből nehezebb kiszállni. A mosakodásra egy tágas zuhanykabin alkalmasabb. Sokan szereltetnek be kifejezetten mozgáskorlátozottak számára tervezett, az átlagosnál magasabb WC kagylót is. „Fürdőszoba-felújításkor ráadásul sokszor ér minket meglepetés. Gyakran találkozunk szembe rossz állapotú csövekkel, zárlatos bojlerrel, veszélyesen elhasználódott csempével” – mondta el Felföldi Viktor a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa. – „A változtatások mértékétől függően így a lakás átépítése, idősbaráttá tétele pár százezer forinttól akár másfél – két millió forintig is terjedhet.”

- Ez nem az az összeg, amit csak a nyugdíjból, megtakarítás nélkül elő lehet teremteni. A költségek azonban jó előre láthatóak, az átalakításokkal sem szükséges megvárni a legutolsó pillanatot, már évekkel előtte érdemes felkészülni a várható kiadásokra – tanácsolja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter úgy véli, az idősek lakásfelújítási igényeinek kielégítése minden érintett csoport számára kifizetődő. A legfontosabb persze, hogy az időseknek javul az életminősége. De a lakástakarék-befizetések akár évi hetvenkétezer forintos támogatásával az állam a társadalompolitikai céljait is hatékonyabban látja el. Az építőiparnak pedig a mostani lendületet követően hosszútávon fenntartható bevételi forrást jelenthet a lakások idősbaráttá alakítása, tette hozzá a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.