Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre többen válnak fizetésképtelenné

Egyre többen válnak fizetésképtelenné

Lineárisan nőtt évről évre a cégek bedőlési aránya az elmúlt 5 évben, és mára szinte megduplázódott a 2008-as szinthez képest, áll a Bisnode csoporthoz tartozó Bisnode PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató tavalyi évre vonatkozó gyorsjelentésében. A gazdasági helyzet javulásáról sajnos nem beszélhetünk, a növekvő fizetésképtelenség azonban egy kockázattudatosabb és óvatosabb cégvilágot teremtett, de sajnos ehhez a cégek egy részének a saját bőrén kellett megtapasztalnia a válság hatását.

2008-ban még 2,33 százalékos bedőlési arány (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) volt jellemző a hazai vállalkozásokra, mára ez az érték már elérte a 4,07 %-ot. A válság elején 100 cégből átlagosan kettő vált egy év alatt fizetésképtelenné, mára ez a szám már 4. 2008 és 2012 között gyakorlatilag lineárisan nőtt a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya. A legnagyobb ugrás a válság kezdete után (2008-2009 fordulóján) volt, azóta évente átlagosan 0,4 százalékponttal nőtt a bedőlési arány. Keleti József, a Bisnode csoport magyarországi Country Managere elmondta, hogy sajnálatos módon jól látszik, hogy évről évre egyre több vállalkozás válik fizetésképtelenné, és még mindig nem beszélhetünk arról, hogy ez a tendencia megfordulna. Keleti József hozzáfűzte, hogy az elmúlt években a növekvő fizetésképtelenségi kockázatot és az ebből adódó veszteségeket egyre több cég sajnos a saját bőrén tapasztalta meg, így az üzleti tudatosság, a nemfizetési kockázatok kivédésére való törekvés egyre inkább jelen van a magyar gazdaságban, a vállalkozások egyre óvatosabbak. Hosszú távon azonban azok a cégek lehetnek sikeresek, akik a romló helyzet ellenére nem csupán előrefizetéssel szolgáltatnak, hanem azok, akik üzleti partnerenként egyenként mérlegelik a nemfizetés kockázatát és ennek megfelelően alakítják ki a fizetési feltételeket.

A felszámolások és csődeljárások növekvő száma mellett az tapasztalható, hogy ugyan még mindig nő hazánkban a vállalkozások száma, azonban a növekedés mértéke egyre kisebb és az elmúlt évben lényegesen kisebb mértékű a cégszám-gyarapodás, mint a korábbi években. Ma közel 562 ezer cég működik Magyarországon, míg 2008 elején majdnem 490 ezer működő vállalkozást jegyeztek hazánkban. Az elmúlt 5 év alatt azonban nem azonos mértékben nőtt a cégek száma. 2008-ról 2009-re még 5 százalékos cégszám-növekedéssel kellett számolni, 2011-ről 2012-re 1 százalék alá süllyedt a cégek számának emelkedése. Amennyiben a jelen tendencia tovább folytatódik 2013-ban akár a mainál kevesebb aktív vállalkozással számolhatunk. Ez nem feltétlenül negatív tendencia, amennyiben egy kisebb, de stabilabb és fejlődni, növekedni képes cégszerkezetet eredményez. Az elmúlt időszakban a hatóságok, a NAV is több olyan lépést tett, ami a látszatvállalkozások létezését, valamint a korábban tartozásokat maguk után hagyó cégek más néven, büntetlenül történő újraalapítását próbálta megfékezni. Emellett a cégek növekvő kockázattudatossága is ezt a tendenciát erősíti, mivel a korábbi évekkel ellentétben már nem bíznak meg „vakon” üzleti partnereikben. Remélhetőleg a válságból való kilábalás mellett egy stabilabb cégszerkezetet is kapunk majd.

Magyarországra az elmúlt évekre egy tanulási folyamat volt jellemző. Mára a cégek nagy része - cégmérettől függetlenül – felismerte, hogy nemfizetésből adódó kockázatok csökkenthetők, a veszteségek nagy része megelőzhető. Így ma már egyre több cég áll tudatosan az üzletkötéshez, és ellenőrzi szerződéskötés előtt üzleti partnere megbízhatóságát. A jövőben az várható, hogy még több cég lép erre az útra, és a kisebb méretű vállalkozások közül is egyre többen fognak élni a cégminősítés lehetőségével, hogy elkerüljék a veszteségek.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.