Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 24. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Elbúcsúzhatnak munkájuktól, ha jön az adóemelés?

Elbúcsúzhatnak munkájuktól, ha jön az adóemelés?

Ezer ember elbocsátásával járhat a chipsadó bevezetése az ágazati érdekképviselet szerint.

A hírTV Bruttó című gazdasági magazinjában az egyik ismert édességgyártó vezetője arról is beszélt, hogy ő is megvált már több munkatársától. Januártól a közterhet újabb termékekre vetik ki, miközben maradt kiskapu a szabályozásban.

A Ziegler Ostyagyárban már csak húszan dolgoznak. Három munkást küldtek el a chipsadó – hivatalos nevén a népegészségügyi termékadó – bevezetése óta eltelt két hónapban. A sós készítmények forgalma 40-50 százalékkal, az édeseké pedig 15-20 százalékkal esett vissza. Januártól újabb adóemelés jön, ami újabb elbocsátásokkal járhat a magyar tulajdonú családi vállalkozásnál. „Ha tartósan nem áll vissza a forgalmunk, akkor kénytelenek leszünk ezzel élni” – vélekedett Ziegler János a Bruttónak.

2012-től chipsadó terheli az ízesített söröket, a palackozott long drinkeket, vagyis az üdítőhöz kevert röviditalokat. Az előzetes számítások szerint ezer ember veszítheti el a munkáját az ágazatban a különböző adóemelések következtében.

Folláth Györgyné, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: ha január 1-jétől 27 százalék lesz az áfa, az megint fogyasztói árnövekedést jelent, illetve értékesítéscsökkenést. Kiemelte: ez elsősorban azon gyártókat fogja érinteni, akik belföldön értékesítenek kizárólag, tehát nem exportálnak. Ezek a magyar kis- és közepes méretű vállalkozások – fűzte hozzá.

Kulcsár Balázs 12 hektáron gazdálkodik, a családi vállalkozás szörpöket, lekvárokat állít elő. A magas gyümölcstartalom miatt a biogazdaság nem fizet chipsadót a termékei után. Megússzák az adót azok a szörpgyártók is, akik alig használnak gyümölcsöt, ha a készítményt nem cukorral ízesítik.

A kormány 30 milliárd forint bevételt vár a népegészségügyi termékadóból 2012-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni