Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elegendő ivóvíz, magára maradt húsipar és érintéssel továbbított információ - Lapszemle

Elegendő ivóvíz, magára maradt húsipar és érintéssel továbbított információ - Lapszemle

Új fejlesztési lehetőségek is megnyílhatnak a Fővárosi Vízművek előtt, miután Budapest önkormányzata júniusban − hitel segítségével − visszavásárolta a céget – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Haranghy Csaba vezérigazgató. A Metropol mai számában beszámol arról a technológiáról, amely az emberi testen keresztül képes információt továbbítani. A kormány nem tervezi, hogy állami tulajdonrész vásárlásával segítsen a bajba jutott húsipari cégeknek - mondta a Magyar Nemzetnek Budai Gyula.

Mivel a társaságban már nincsenek magánbefektetők, pályázhat uniós forrásokra is − mondta a Napi Gazdaságnak a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója. A budapesti vízdíj a háztartások által igénybe vett egyéb szolgáltatások árához képest, illetve nemzetközi összehasonlításban alacsony a vezérigazgató szerint, míg országosan akár négyszeres tarifakülönbségek is lehetnek. A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén sem mennyiségi, sem minőségi problémák nincsenek - mondta Haranghy Csaba, ugyanakkor hozzátette, hogy a talajvíz szintjének csökkenése már tendencia, ezért szeretné eloszlatni azt a tévhitet, hogy a Fővárosi Vízművek a felhasználásra kerülő vízmennyiség sokszorosával rendelkezik. Bár továbbra is rendkívül alacsony a Duna és a Tisza magyarországi szakaszának vízállása, és jelentős javulásra egyelőre nem is lehet számítani, a folyóparti városok ivóvíz-ellátása biztosított.

***

Az emberi testen keresztül képes információt továbbítani az a technológia, melyet a pénteki Kutatók éjszakáján fognak bemutatni a nagyközönségnek az Ericsson budapesti kutatás-fejlesztési központjában. A Connected Me technológia lényege, hogy kis erősségű árammal juttatja el az információkat a bőr felső rétegében. A mérnököknek egyelőre 6–10 Mbps-os sebességet sikerült elérniük, zenét és okostelefonnal készült képeket továbbítottak az emberi testen keresztül. Ha sikerül elérni a 20 Mbps-ot, az már alkalmas lehet például HD felbontású videók továbbítására is az emberi testen keresztül. Alkalmazásként eddig felmerült többek között, hogy egyfajta kulcsként használják: az autónk vagy a lakásunk ajtaja az érintésünkre nyílik. Emellett a technológia alkalmas lehet arra is, hogy személyes információkat, névjegyet osszunk meg valakivel egy kézfogás során, vagy éppen a háziorvosunknak adjunk az egészségi állapotunkra vonatkozó információkat egy érintéssel.

***

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: 'A kormány több lehetséges forgatókönyvet átvizsgált, és ezt követően jutott arra a döntésre, hogy veszteséges magáncégekben nem kíván részesedést vásárolni.' Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindent megtesznek a munkahelyek megőrzéséért, amire megoldást nyújt a kiemelt vállalat státusz, amit a közelmúltban mindkét bajban lévő társaság, a Gyulai Húskombinát és a Kapuvári Hús is megkapott. Az államtitkár elmondta azt is: az elmúlt időszakban lefolytatott tárgyalások során elérték, hogy a nagyobb kereskedelmi láncok hosszabb távú megrendelői szerződéseket kössenek a szóban forgó húsipari cégekkel, ami komoly működési biztonságot nyújthat nekik. Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint ugyanakkor az áfa kulcsának lényeges csökkentése nélkül lehetetlen lesz a tisztességesen működő társaságok megerősítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.