Városlista
2019. szeptember 24, kedd - Gellért

Hírek

2018. Október 11. 14:57, csütörtök | PR

Elektromosra cserélné gázbojlerét?

Elektromosra cserélné gázbojlerét?

Sokan döntenének amellett, hogy a gázbojlert átváltanák másra. Érdemes ehhez megismerni a gáz szolgáltatásról való részleges vagy teljes leválás aktuális szabályozását is.

A gázbojler szellőzőt feltételez

A gázbojler alapválasztásnak tűnik, mivel idehaza olcsóbb a gáz használata, mint az áramé, de mégis sokan elköszönnek ettől a megoldástól.
Érdemes alternatív megoldásra gondolni akkor, ha többlakásos társasházban, panelházban lakunk, és szeretnénk a szellőzőinket lefedni.
A fürdőszobában, konyhában a kéménykürtőbe nyíló szellőzők összekötik a lakásokat egymással, ami nem feltétlenül kellemes. Ha egy földszinti lakó dohányzik, és nincs központi ventillátor, ami felhúzza a füstöt, akkor azt a lakótársak is érezhetik.
A problémát fokozzák a béleletlen, elavult kémények, és az, ha a nyílászárók ki lettek cserélve és az új változatok túl jól szigetelnek. A kémény huzata ebben az esetben a lakásban levő teljes légzárás miatt lecsökken, és az égéstermékek ott maradnak a levegőben.

Ha tehát azt érzékeljük, hogy nem jó nálunk a levegő, pedig a modern műanyag ablakok kizárják a szmogot, és a szellőzőnek ki kellene vezetnie a gázokat, akkor itt kereshetjük a hiba forrását.
A helyi ventillátor felszerelését általában nem támogatja a ház, jó okkal, hiszen az könnyen átszorítja a káros anyagokat egy másik lakásba. Még ha egy szerelő fel is ajánlja, hogy betesz nekünk egy mindent megoldó ventillátort a szellőzőnyílásába, ne éljünk a lehetőséggel, mert ez büntetést is vonhat maga után. No és másoknak - akikkel megosztjuk a kürtőt - nem teszünk vele jót.Ilyen és hasonló okokból sok esetben lezárják a lakástulajdonosok a szellőztetőket, ám ez gázbojler használata mellett tilos. Ilyenkor ugyan máshonnan a szagok és a szennyezett levegő nem áramlik be hozzánk, de tőlünk sem megy ki a szén-monoxid, és így az otthonunk voltaképpen életveszélyessé válik.

Tiszta energia mellett is dönthetünk

Reális opció viszont, hogy megválunk a gáztól, és elektromos bojlert kezdünk használni. Ennek a készüléknek nincsen égésterméke, így nincs hatása a levegő minőségére. A beltér megfelelő szellőztetésére azonban így is érdemes figyelmet fordítani. A hermetikusan elzárt lakás nem egészséges, és a penészesedésnek is táptalajt ad.

Jó tudni, a jelenlegi szabályozás szerint gázbojlert - éppúgy mint gázkazánt - csak változtatási terv beadása mellett lehet megszüntetni. Azaz mindenképpen fel kell vennünk a kapcsolatot az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-vel, és be kell szereznünk a szükséges engedélyt.
Ha megválhatunk bojlerünktől, az elektromos bojlert pár nap alatt beszerezhetjük akár neten rendelve, és végre leválhatunk a közös szellőzőrendszerről.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 27. 16:00, kedd | PR

Milyen karbantartást igényel egy medence?

Szükség van a medencék otthoni víztisztítására is ahhoz, hogy hosszú ideig élvezhető legyen a víz tisztasága.

2019. Augusztus 27. 09:00, kedd | PR

Vidd be a konyhádba az ősz ízeit!

Nem tudjuk ti, hogy vagytok vele, de ha őszinték akarunk lenni, mi már nagyon vártuk, hogy beköszöntsön az ősz.

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Július 23. 15:00, kedd | PR

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

Mikor felmerül a házasság kérdése, szinte azonnal szerepet kapnak a gondolatokban a lehetséges helyszínek, a viselendő ruhák és ékszerek, a vendéglista és természetesen a karikagyűrűk beszerzésének gondolata.