Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Február 10. 14:00, péntek | Belföld
Forrás: Eurostat

A magyar élelmiszerárak messze a legmagasabbak Európában

A magyar élelmiszerárak messze a legmagasabbak Európában

Sok termék áremelkedését nehéz megindokolni.

Az élelmiszerárak hazai elszabadulása még a kelet- és közép-európai régión belül is nagyon látványos, az uniós átlaggal pedig szinte össze sem lehet vetni.
Miután január közepén kiderült, hogy tavaly év végén Magyarországon volta legmagasabb az inflációaz egész Európai Unióban, nemrégiben az Eurostatközzétett egy olyan adatsortis, amely az élelmiszerek árának emelkedését mutatja be, és ha lehet, ebből még siralmasabb kép rajzolódik ki hazánkkal kapcsolatban.

Az EUROSTAT adataiból kiolvasható, hogy amíg a többi országban nagyjából hasonló mértékben emelkedtek vagy csökkentek az árak a vizsgált időszak, azaz 2020 januárja és 2022 decembere között, addig Magyarországon 2022 tavaszától olyan erőteljes áremelkedés indult, amely messze meghaladta az uniós tagállamokét. Idehaza 2022 végén a 2015-ös élelmiszerárakhoz képest mintegy 96 százalékpontos emelkedés volt tapasztalható, míg az uniós átlag alig 35 pont volt. A legnagyobb emelkedés egyértelműen a kenyérnél látható, és ez az emelkedés nem tavaly tavasszal, hanem már 2021 októberében-novemberében elkezdődött, hogy aztán 2022 nyarán valósággal kilőjön az ára.

A RTL Klub Házon kívül című műsorában arról csináltak riportot, hogy mennyivel olcsóbb egy nagyobb bevásárlás Szlovákiában, vagy Romániában, mint Magyarországon.

Ha egyes termékek árait hasonlítjuk össze, akkor például a Barilla olasz tésztamárka 1 kg-os penne rigate durum (tehát tojás nélküli) tésztája itthon a Sparwebshopja szerint 2149 forintba (5,4 euró) kerül, és pontosan ugyanennyiért kapható azAuchanbanis. ACoopnál és aG-Robynál valamivel olcsóbb, náluk 1600 forint (4 euró) körül van az ára.
Viszont nyugati országokban, a miénknél jóval vastagabb pénztárcájú vásárlókat kiszolgáló piacokon ennek az árnak a feléért-harmadáért kapható ugyanez a márkájú és kiszerelésű tészta. A Barilla hazájában, Olaszországban például 1,69 euróért, azaz mintegy 670 forintért kapható aSparban. De afranciaországi Auchanbanis csak 2,09 eurót, azaz 830 forintot kérnek érte.
És más európai országok boltjaiban is jóval olcsóbb ez a Barilla tésztatípus, mint Magyarországon. Ezt a több mint két-háromszoros árkülönbséget nehéz megindokolni.

A vajaknál sem jobb a helyzet. A legolcsóbb 200 grammos, 82 százalékos vaj az Auchannál a Parmareggio vaj 1499 forintért. Az olaszországi Eurosparban – ez olyasmi méretű, mint nálunk a nagyobb, de még nem az Interspar méretű Sparok – 2,5 euróért, vagyis a ma éppen megrogyott forintárfolyamon átváltva is körülbelül 985 forintért lehet megvenni ebben a 200 grammos kiszerelésben (394 forint/euróval átváltva).

Minden szakértő azt állapította meg, hogy a több lépcsőben bevezetett ársapka ezen a helyzeten nem javított, sőt rontott.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.