Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 31. 16:44, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Elérheti a százezret a drónhasználók száma Magyarországon

Elérheti a százezret a drónhasználók száma Magyarországon

A Drónpilóták Országos Egyesületének (DOE) elnöke szerint elérheti a százezret is a drónhasználók száma Magyarországon.

A Groupama Biztosító ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy közülük csak elenyésző számban lehetnek azok, akik szabályosan teszik ezt, vagyis eseti légtérhasználati engedéllyel rendelkeznek.

Tuzson Gergelyt, a DOE elnökét idézve a biztosító az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a jelenlegi szabályozás nem tesz különbséget magán- és munkahasználat között, a játékboltokban kapható egyszerűbb és a több millió forint értékű, kiváló minőségű felvételt készítő gépek között.

Ez főleg azoknak okoz nehézséget, akik ezeket munkához használnák, mivel a fotós, videós megbízásokra gyakran csak pár nappal korábban kapnak felkérést, de ennyi idő alatt esélyük sincs engedélyhez jutni - tette hozzá a szervezet vezetője.

A közleményben kifejtették: ahhoz, hogy valaki pilóta nélküli légi járművet - azaz drónt, repülőgépmodelleket - reptessen Magyarországon, eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelnie, ehhez legalább 30 nappal a tervezett igénybevétel előtt be kell nyújtani a kérelmet a Honvédelmi Minisztériumhoz.

Ha közterületen szeretne valaki forgatni, képeket készíteni, akkor az illetékes önkormányzattól, míg magánterület esetén a tulajdonostól is szükség lehet hozzájárulásra. A vállalkozásoknak a tevékenységet emellett be kell jelentenük az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is - írták.

Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója kiemelte: a drón okozta kárt a felelősségbiztosítás csak akkor fedezi, ha azt szabályosan, minden engedélyt beszerezve használta a tulajdonosa. Ha az üzemeltetők betartják az adott országban érvényes előírásokat, akkor a külföldön okozott kárt is megtérítik. Ehhez azonban az üzemeltetőnek utasbiztosítást is kell kötnie - jegyezte meg.

A közleményben arra is kitértek, hogy a DOE-nek jelenleg 560 magánszemély és 52 vállalkozás a tagja; az egyesületből szinte mindenki rendelkezik biztosítással.

Jelenleg az Európai Unió minden országában más szabályok érvényesek a pilóta nélküli légi járművek működtetésére, az EU célja azonban, hogy ezekre az eszközökre egységes szabályok vonatkozzanak - írták.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség készíti elő a szabályozási keretrendszerről szóló javaslatot, amely az ügynökség honlapjáról letölthető, véleményezhető - tették hozzá.

Címkék: drón, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.