Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Július 04. 15:23, kedd | Belföld
Forrás: mti

Eléri a LED-izzók aránya a 25 százalékot a magyar háztartásokban

Eléri a LED-izzók aránya a 25 százalékot a magyar háztartásokban

A hagyományos, a kompakt és a LED-izzók aránya egyaránt 25 százalék körüli a magyar háztartásokban, a maradék 25 százalékot pedig egyéb, például halogén izzók teszik ki

- derül ki az Inesa LED reprezentatív felméréséből; a gyártó szerint a korszerű fényforrások használata némiképp kedvezőbb arányt mutat az uniós számokhoz képest.

A LED-es fényforrásokat gyártó cég keddi közleménye szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található, az otthonok 54 százalékában pedig már van legalább egy LED-izzó. A magyarok többsége viszont csak a kiégett fényforrásokat cseréli, pedig a LED-es lámpák akár 90 százalékkal is kevesebbet fogyasztanak. Áruk így akár egy év alatt megtérül, ráadásul ötvenszer tovább tartanak, mint a hagyományos izzók, de még a kompakt fénycsövek élettartamát is négyszeresen meghaladják - írták.

A gyártó kutatása szerint a válaszadók 62 százaléka a konyha és a nappali megvilágítására a LED-fényt tartja a legjobbnak, több mint 50 százalékuk pedig az előszobába és a fürdőszobába is ilyet szeretne.

A közlemény felidézte, hogy az Európai Unióban 2020 után végleg eltűnnek a hagyományos izzók, amelyek fokozatos kivezetését 2009-ben rendelte el az unió.

Az Inesa LED felmérése ezer fő megkérdezésével, online adatfelvétellel készült. A minta a régió, a település típusa, a háztartás mérete alapján reprezentálja a magyarországi háztartásokat. Az adatfelvétel 2017 márciusával zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -