Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Február 14. 22:33, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Elfogadták Csorna költségvetését

Elfogadták Csorna költségvetését

Hétfői testületi ülésén a 2011 évi költségvetést és a ciklus gazdasági és humán programját is elfogadta Csorna Város Önkormányzatának Képviselőtestülete

A z ülés kezdetén a Jogi Ügyrendi bizottság tájékoztatást adott arról, hogy minden képviselő határidőben és jogszerűen benyújtotta vagyonbevallását.
Az ülés legfontosabb napirendje a 2011-es év költségvetése volt. Dr Turi György polgármester bevezetőjében kiemelte, hogy az állami támogatások csökkenése ellenére rendkívül szigorú szabályokkal, de sikerült egyensúlyban tartani a kiadási és bevételi oldalt. A hiány mértéke a törvényi előírásokon belül maradt. Ehhez sok jogos igényre kellett nemet mondani az intézményekben és a városfejlesztésben.
Új elem a költségvetésben, hogy az önkormányzat megkezdte az előző ciklusban kibocsátott kötvény tőketörlesztését is. A törlesztés 75 millió forinttal haladja meg a még el nem költött lekötött összeg kamatbevételét, ezt a 75 milliót a költségvetésből kell kigazdálkodni. Sajnos még a kötvényből nem sikerült olyan beruházást megvalósítani, ami bevételnövekedést eredményezne.
A költségvetési vitában Kiss Ottó (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy az előkészítés időszakában számos javaslatot tettek többek közt útfelújításra és csapadékvíz elvezetésre, de belátva a költségvetés nehéz helyzetét elfogadják, hogy a javasoltnál kevesebb pénz jut az általuk fontosnak ítélt célokra.
Balogh Csaba (MSZP) javasolta, hogy a Kerényi Művészeti Iskolának adjanak még 4 millió forintot, hogy a volt községházában maradás plusz terheit fizetni tudják. A javaslatot Háncs Károly (FIDESZ-KDNP) is támogatta, és a testület meg is szavazta. A szocialista képviselő javasolta még a Rét utca és az Erzsébet királyné utcai szervizút felújítását, a külterületi földutak felújítására tervezett összeg emelését, mert ezek lassan járhatatlanok, és a 85-ös főútról Kis-Csorna felé a biztonságos lekanyarodás érdekében a Botond utcánál körforgalom kiépítését. Ezeket a javaslatokat a testületi többség elvetette. Balogh Csaba felvetette azt is, hogy a Delicat reklámkampánya keretében együtt kellene működni a megkezdett lakossági kezdeményezéssel egy játszótér kialakítása érdekében Kis-Csornán. Turi György polgármester támogatásáról biztosította a kezdeményezést.
A ciklus feladatait felsoroló gazdasági és humán programot is elfogadta a testület. Turi György polgármester felsorolta a főbb célkitűzéseket, közülük is kiemelve a Margit kórház biztonságos működésének fenntartását. Ennek megoldását a Semmelweis Terv keretei közt látja.
Nagy változás lehet a jövőben az egynapos sebészet és a sürgősségi ellátás bevezetése.
Balogh Csaba (MSZP) megjegyezte, hogy az elmúlt években folyamatosan elmarasztalta a kormányt a csornai önkormányzat akkori vezetése (köztük a mai országgyűlési képviselő), amiért a "költségvetési megszorításokkal" ellehetetlenítik az önkormányzatok működését. Most meg azt látja az imént tárgyalt költségvetésből, hogy az új kormány 15 millióval kevesebbet ad, mint a sokat szidott előző. Ez aztán a megszorítás. Ez veszélyezteti a programban felsorolt tervek megvalósítását. Kiss Ottó (FIDESZ-KDNP) erre reagálva azt mondta, hogy az előző kormánnyal ellentétben a mai nem az emberektől, hanem az önkormányzatoktól veszi el a pénzt. Balogh Csaba javasolta a program kibővítését két elemmel, amit a testület elfogadott. Az egyre növekvő lakáshitelüket önhibájukon kívül fizetni nem tudók számára dolgozzon ki a segélyezés mai rendszerén kívüli új megoldást az önkormányzat. A másik javaslat az volt, hogy az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a városban működő vállalkozásokkal, hogy ők milyen segítséget várnak az önkormányzattól a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében.
A testület meghallgatta a Margit kórház önkormányzati biztosának jelentését, határozatokat hozott kistérségi együttmúködésről, parkgondozási pályázat kiírásáról és a szennyvízkezelési társulási megállapodás jóváhagyásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása