Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 07. 13:37, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elfogták a magyar turisták támadóit?

Elfogták a magyar turisták támadóit?

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai – köztük két magyar – turisták támadóit – jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.

A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik. A kubai hírügynökség utalt arra, hogy január 16-án fegyveresek az etiópiai Afar körzetében egy 27 tagú európai turistacsoportot támadtak meg. Két németet, két magyart és egy osztrákot megöltek, többeket megsebesítettek és elhurcoltak.

A Miniszterelnökség a hírre reagálva azt közölte, hogy zajlik a zajlik az információgyűjtés, de egyelőre sem a külügy, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni az értesülést. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője hozzátette: amint lesz új információ az ügyben, azt megosztják a nyilvánossággal.

Az etióp szervek – a Prensa Latina szerint – nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik. Megjegyezték viszont, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.

A turisták az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel. A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később – miután a fegyveresek távoztak – előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.