Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elindult a beiratkozás - túljelentkezés az elsősök között

Elindult a beiratkozás - túljelentkezés az elsősök között

Április 8-án és 9-én írathatjákbe gyermeküketaz általános iskolábaa szülők. Főként a fővárosból és az agglomerációból érkezett jelzés, hogy problémát okoz az általános iskolákban a túljelentkezés – közölte korábban Marekné Pintér Aranka, a központ elnöke. Ennek oka, hogy az új köznevelési törvény leszállította a tankötelezettség alsó korhatárát. A probléma megoldására megemelnék az osztályok létszámát.

Számos általános iskolában túljelentkezés van az első évfolyamra a tankötelezettség alsó korhatárának leszállítása miatt. Az új köznevelési törvény szerint ugyanis a 2007. augusztus 31-ig hatodik életévüket betöltő gyermekeknek iskolába kell járniuk. A hatévesek csak akkor maradhatnak még egy évet az óvodában, ha az intézmény vezetője ezt indokoltnak látja. Ráadásul tavaly még sok szülő tartotta gyermekét hétéves koráig óvodában, így most még többen kezdenék el az iskolát.

Marekné Pintér Aranka , a Klik elnöke korábban úgy nyilatkozott, a köznevelési törvény módosítását kezdeményezik. Ez lehetővé tenné, hogy az intézményfenntartók oktatásszervezési okok esetén a maximális osztálylétszámtól 20 százalékkal eltérjenek. Így az iskoláknak lehetőségük lenne arra, hogy 27 helyett akár 32 fős osztályokat is indítsanak.

Az iskolai körzethatárok kijelölése a jogszabályok szerint a kormányhivatal feladata, amely munkája során szorosan együttműködik az intézményfenntartó központtal. A szabad iskolaválasztási jog törvényileg garantált, viszont ha a gyermek nem került be a kiválasztott iskolába, akkor a lakóhelye szerinti körzetes iskolában kell elhelyezni. Fontos változás, hogy mindenki egy iskolát jelölhet meg.

Ha a szülő nem ért egyet a döntéssel, akkor 15 napon belül kérelmet nyújthat be a Klik illetékes tankerületi igazgatójának. Kevés férőhely esetén, a jelentkezők között sorsolással dönt az igazgató. Elsőbbséget élveznek a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, és sorsolás nélkül felvehető a sajátos nevelési igényű diák, illetve akinek különleges helyzete ezt indokolja.

A beíratáshoz szükséges papírokról az iskolán honlapján lehet tájékozódni. Szükség van a gyermek lakcímkártyájára, TAJ kártyára, a születési anyakönyvi kivonatra, illetve kérik az óvodában kapott iskolaérettségi szakvéleményt és a gyermek oktatási azonosítóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár