Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 14. 14:20, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Elindult a Szojuz - VIDEÓ

Elindult a Szojuz - VIDEÓ

Két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) hétfő reggel a Bajkonurból egy Szojuz űrhajó – közölte az orosz űrhajózási hivatal, a Roszkoszmosz.

A Szojuz TMA-22 típusú orosz űrhajó a tervek szerint közép-európai idő szerint szerda reggel csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz, és több mint négy hónapot kering majd a Föld körül. A három űrhajós, Anton Skaplerov, Anatolij Ivanisin és Daniel Burbank csatlakozik az ISS fedélzetén tartózkodó három – egy amerikai, egy orosz és egy japán – asztronautához.

Számos feladat vár rájuk az űrállomáson: két orosz teherűrhajót kell majd fogadniuk, és átcipelniük az érkező szállítmányt az ISS-re. Be kell indítaniuk egy orosz gyártmányú tudományos miniműholdat, amely villámkisüléseket fog vizsgálni a Föld légkörében. Az űrhajósoknak több tucat kísérletet kell végrehajtaniuk, és űrséta is vár rájuk.

Az űrmisszió időtartamát több mint egy hónappal le kellett rövidíteni a Progressz M-12M teherűrhajó augusztusi elvesztése miatti késedelmek következtében. A Szojuz startja is közel két hónapot késett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során