Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 15. 14:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elismerően nyilatkoztak a paksi erőfeszítésekről

Elismerően nyilatkoztak a paksi erőfeszítésekről

Elvégezte a paksi atomerőműben végrehajtott stresszteszt alapján összeállított nemzeti jelentés felülvizsgálatát az EU által delegált munkacsoport.

A delegáció vezetője elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

A nukleáris hatóság honlapján szerdán közzétett tájékoztató szerint az EU-tagállamok biztonsági hatóságai által delegáltakból álló munkacsoport március 12–14. között a paksi atomerőműben felülvizsgálatot végzett. A helyszíni ellenőrzés során annak a nemzeti jelentésnek a felülvizsgálatára került sor, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal az atomerőműben tavaly elvégzett célzott biztonsági felülvizsgálat, ismertebb nevén stresszteszt alapján készített el.

Az OAH tájékoztatása szerint a munkacsoport Ausztria, Bulgária, Csehország, Németország, Románia és Szlovénia nukleáris biztonsági hatóságai által delegált szakemberekből, valamint az Európai Bizottság szakértőiből állt. A delegáció tagjai a még nyitott kérdéseket tisztázták, és megtekintették a paksi atomerőmű külső tényezőkkel szembeni védettségét biztosító főbb rendszereit is.

A csoport vezetője a felülvizsgálat zárásaként elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről, és megköszönte azoknak a munkáját, akik az OAH és a paksi atomerőmű képviseletében részt vettek a felülvizsgálatban.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a létesítményben üzembe helyezése, 1982 óta folyamatosan nagyszámú biztonságnövelő intézkedést hajtottak végre, illetve a földrengésállóság növelése érdekében műszaki megerősítéseket végeztek. Ezek eredményeként a paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által végzett vizsgálatok is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.