Városlista
2023. január 28, szombat - Károly,

Hírek

2015. Október 05. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: GYSEV Zrt

Elkészült a villamosítás a Csorna és Mosonszolnok közötti szakaszon

Elkészült a villamosítás a Csorna és Mosonszolnok közötti szakaszon

Célegyenesbe ért a villamosítás kivitelezése a GYSEV Zrt. Mosonszolnok–Csorna–Porpác vasútvonalán.

A Porpác–Csorna közötti „déli szakasz” júliusi átadását követően mostanra elkészült a Csorna és Mosonszolnok közötti „északi szakasz” is. A fejlesztés keretében 87 kilométeres szakaszon készült villamos felsővezeték, emellett kiépítették a biztosítóberendezések távvezérlését is, aminek jelenleg a tesztüzeme zajlik.

A GYSEV Zrt. 2012-ben jelentette be, hogy sikeresen pályázott az Európai Unió támogatására: a vasútfejlesztési beruházás a Kohéziós Alap társfinanszírozásában, mintegy 11,3 milliárd forintból valósulhat meg. A kivitelező az MVM OVIT Zrt. által vezetett konzorcium lett.

A munkálatok 2014 nyarán a Csorna és Porpác közötti szakasszal kezdődtek, ahol 2015. július 31-től indult meg a villamos vontatás. A Csorna és Mosonszolnok közötti pályaszakaszon 2015. augusztus végén történt meg az ún. „hideg áramszedős” bejárás. Szeptember elején a szakemberek a vonalat feszültség alá helyezték, majd a mérések elvégzése és kiértékelése után a GYSEV felvette a villamos üzemet. Ez azt jelenti, hogy a vonatokat 2015. szeptember 22-től villanymozdonyok vontathatják.

A csendesebb és környezetkímélőbb vontatás mellett az utazóközönség a fejlesztés eredményeit a Csorna és Mosonszolnok közötti szakasz három állomásán, Bősárkányban, Jánossomorján és Mosonszolnokon, valamint Hanságliget megállóhelyen is megtapasztalhatja. Az itteni utasforgalmi fejlesztéseknek köszönhetően a beszállást megkönnyítő 55 cm magas peronok, esőbeállók épültek, és korszerű peronvilágítást is kialakítottak a szakemberek.

Az új szakaszon a vontatási energiát a vasúttársaság megújított csornai vontatási alállomásáról biztosítja. A fejlesztés részeként kiépített villamos kapcsolóberendezések (ún. vonalbontók) segítségével mostantól annak sincs akadálya, hogy – műszaki zavar esetén – a vontatási energiát a GYSEV és a MÁV vonalaira kölcsönösen áttáplálják.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 16:00, péntek | Helyi

Óvodába hív a Páli Szent Vince Katolikus Óvoda

Ovi-hívogató foglalkozás, nyílt nap, beiratkozás.

2023. Január 27. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2023. Január 27. 09:00, péntek | Helyi

Eltűnt fiatalt keresnek a rendőrök

A rendőrség az állampolgárok segítségét kéri.

2023. Január 26. 16:00, csütörtök | Helyi

2023-ban újra könyves kihívás Bősárkányban

12 hónap 12 könyv