Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. November 26. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Telex

Elkezdődött az élhető bolygó megmentéséért zajló verseny

Elkezdődött az élhető bolygó megmentéséért zajló verseny

Klímakönyv - száz tudós írása egy kötetben az éghajlati katasztrófa elleni harcról.

November 22-én jelent meg az Open Books kiadásában, az On The Spot stábjának ajánlásával, Greta Thunberg neve alatt egy olyan tudományos kötet, amilyenre még nem volt példa idáig.

Több mint száz szakértő, köztük geofizikusok, oceanográfusok, meteorológusok, mérnökök, közgazdászok, matematikusok, történészek, filozófusok és őslakos vezetők osztják meg velünk tudásukat és tapasztalataikat a Klímakönyvben, hogy felkészítsenek bennünket az éghajlati katasztrófa elleni harcra. A tanulmányokat Greta Thunberg történetei egészítik ki a tüntetésekről és a világszerte elterjedt „green washingról”, amivel rámutat korunk egyik legjelentősebb problémájára: a tömegek rutinszerű félrevezetésére. Azonban bármily lesújtóak is a tények, a fiatal kora ellenére rendkívüli ismertségnek és befolyásnak örvendő aktivista szerint azokból meríthetjük a legtöbb reményt. Az igazság ismeretében ugyanis többé nem maradhatunk tétlenek. Ha egy diák iskolai tüntetése világméretű tiltakozóhullámot indított el, akkor vajon a globális összefogás és rendszerszintű változás milyen eredménnyel járhat?

Az emberiség válaszút előtt áll. Együtt képesek lehetünk a látszólag lehetetlenre is. De cselekednünk kell, amíg nem késő.

Sokakban megütközést kelthet, hogy ez a kötet a mindössze 20 éves Greta Thunberg neve alatt jelent meg, úgyhogy szögezzük le gyorsan: a Klímakönyvet nem ő írta. Így aztán sem rajongani, sem utálni nem kell a világ leghíresebb klímaaktivistáját ahhoz, hogy azt mondjuk,ez a kötet az elmúlt évek egyik legfontosabb, a hétköznapi embereknek is érthető módon megírt összefoglaló munkája a klímaváltozásról.- írta a Telex a könyvajánlójában.

Thunberg szerepe a könyv megszületésében annyi volt – már ha elhisszük a marketingszöveget –, hogy felkérte a tudományos világ legjobb és legismertebb szerzőit, hogy segítsenek nekünk megérteni, mi történik a bolygón, mit rontottunk el az ipari forradalom óta, valóban van-e félnivalónk, és mit tudunk tenni egyénenként és társadalmi szinten azért, hogy kijöjjünk a halálkanyarból.

A könyv egyik legfontosabb írása Johan Rockström, a Potsdami Klímahatás-kutató Intézet igazgatójának műve, aki arra figyelmeztet, hogy ha a klíma változása átlép bizonyos küszöbértékeket, akkor teljesen tehetetlenné válunk, és már nem fogjuk tudni visszafordítani a folyamatokat.Mint Rockström írja, „a Föld biofizikai rendszerei – a jégmezőktől az erdőkig – végeredményben meghatározzák, hogy a bolygó lakható marad-e.

Az egyének a tetteikkel képesek elindítani egy folyamatot, amit szociális „fertőzésnek” neveznek, és amik nagy hatásokkal járhatnak. Mint írják, „az egyéni cselekedetek sokasága képes lehet megfordítani a legszilárdabbnak tűnő társadalmi berögződéseket is, az átalakulás pedig hirtelen és gyorsan terjedő folyamatként játszódhat le”. Arról, hogy az egyéni cselekedeteinket miként kellene megváltoztatni ahhoz, hogy globális változások induljanak el, számos ötletet kapunk a könyvből.

További részletek a Telex könyvajánlójában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás