Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Március 02. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Magyar Orvosi Kamara

Ellenállt a Magyar Orvosi Kamara, a kormány gyors bosszút állt

Ellenállt a Magyar Orvosi Kamara, a kormány gyors bosszút állt

24 óra alatt lenullázta a kormány a Magyar Orvosi Kamara jogait.

A Magyar Orvosi Kamara és a kormány mostani csörtéje a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításával kezdődött. A kormány javaslata szerint megyénként megindult az átállás az új rendszerre, amiben a korábbinál jóval kevesebb ügyeleti ponton, de jobban szervezve adnának ügyeletet, és az egészet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítaná. Ehhez a háziorvosoknak szerződést kellene kötnie az OMSZ-szel. Ugyan az új rendszerrel kapcsolatban több kifogás is felmerült, azt a szakma is elismerte, hogy a kevesebb ügyeleti ponton az eddig általában megszokott díjaknál jóval többet, óránként bruttó 9-11 ezer forintot is fizetnének az orvosoknak.

A kamara február 4-i döntésében azonban arra kérte tagjait, hogy a kórházakban dolgozó orvosok helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását, a háziorvosok pedig ne írják alá ügyeleti szerződéseiket az OMSZ-szel addig, amíg a kormány nem kezd velük valódi párbeszédet az egészségügy hosszú távú átalakításáról.

Néhány napja közzétett nyilatkozatában a kamara elnöksége úgy fogalmazott: "Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása."

Március elsején szerdán kellett elindulnia Győr-Moson-Sopron megyében az új orovsi ügyeleti rendszernek. Lapzártakor még nem tudjuk, hogy az OMSZ hogyan birkózott meg az orvosok ellenállásával, de február utolsó napjaiban még minden hír arról szólt, hogy Győrben és Mosonmagyaróváron alig találnak orvost, aki hajlandó szerződni. A Medical Online egészségügyi szaklap kórházi forrásokból úgy értesült, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Az egészségügyi lap úgy tudja, hogy a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban rendkívüli értekezletet is összehívtak emiatt. Győr körzetében az összes háziorvos csatlakozott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nyomásgyakorló akciójához, és megtagadták az új ügyeleti szerződés aláírását. Információink szerint a Rábaközben a háziorvosokkal vannak aláírt szerződések, elindult az új rendszerű ügyelet.

Az Országgyűlés 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta kedden délután az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását, amellyel gyakorlatilag 24 óra alatt lenullázta a Magyar Orvosi Kamara jogait a kormány. A döntés értelmében megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A Magyar Orvosi Kamara Facebook oldalán közzétette február 27-i, még a parlament döntése előtti sajtótájékoztatójának vágatlan felvételét. A bevezetőben ezt írták:"Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat!"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás