Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 22. 09:21, péntek | Helyi
Forrás: Szany SE

Elment egy sportlegenda.

Elment egy sportlegenda.

Az 1970-es évek jelentős változásokat hoztak a falusi sportegyesületek, így a Szanyi Dózsa SC. labdarúgó csapatának életében is.

A labdarúgó csapat irányítására az akkori sportvezetés Török Frigyes sportköri elnök vezetésével a pápai Kocsis Kálmánt szerződtette edzőnek.

Soha nem látott és tapasztalt szakmai munka indult el a falu sportszerető közösségének örömére.Az új edző nem mindennapos játékos múltja, szakmai felkészültsége következtében gyorsan jöttek az eredmények. A megyei II. o. soproni csoportjában szereplő Szany csapata hamarosan bajnokesélyessé vált, mely a bajnokság végére realizálódott is. A bajnokság megnyerése után az akkor harmadik vonalnak számító megyei I.o. bajnokságban a soproni, győri, mosonmagyaróvári, kapuvári és csornai csapatokkal tűzdelt mezőnyben nyolcadik helyen végzett az újonc Szany csapata.
Kocsis Kálmán távozása után meg egyszer visszatért szeretett csapatához, ahol összesen négy évet töltött el edzőként.
Egyetlen edzésről sem hiányzott, még akkor sem mikor tanítványával történt ütközés után lábtörést szenvedett. Az edzések pörgősek, játékosak voltak. Külön foglalkozott a csapat egyes szerkezetéhez tartozó emberekkel, kapusokkal, csatárokkal, hátvédekkel. Szinte mindent tudott a labdával, mindig megmutatta mit hogyan kell végrehajtani. Tevékenységének hírére sokszor közel félszáz drukker látogatott ki az edzésekre. Valamennyi játékosának életét, családi körülményeit ismerte, ennek következtében mindenkivel megtalálta azt a kapcsolatot mellyel a legtöbbet hozhatta ki a játékosából. Nagyszerű pedagógus és pszihológus is volt. A mérkőzések előtt minden játékosával egyenként beszélgetve elhitette, hogy nála jobb labdarúgó nem létezik. Mindenek elé helyezte a sportban a sportszerűséget.
Történt egyszer, hogy egy kedvelt labdarúgója az ellenfélnek utána rúgott. Elzavarta a csapat környékéről is, míg végül három hetes csend után sírva kérte megbocsátását a renitens labdarúgó. Mindig korrektül együttműködött az egyesület vezetésével is. Egyengette a játékosai magánéletét, szerelmi ügyeit és pályafutását is. Az Ő ajánlásával a csapatából jutott az ETO-hoz és lett híres labdarúgó Szijártó László.
Példás családi életet élt. Szeretett gyermekeit Pétert és Verát, valamint feleségét Marikát rajongásig szerette egész életében.
Miért is lehetett ilyen sikeres edző mindenki „Kálmán Bácsija”?. Ennek igazolására álljon itt néhány adat.
Játszott a Veszprém VTC. csapatában, Peremartonban, Budapesten az NB II. Hungária Vegyiművek csapatában, majd az NB I.-es Dorogi Bányász következett, ahol együtt focizott Ilkuval, az „Aranycsapat” játékosával Buzánszky Jenővel is. Hazakerült Fűzfőre ahol az 1955/56-os szezonban egymaga 52 gólt lőtt. Ez azóta is rekordnak számít. 1957-ben érkezett Pápára. Több NB III.-as bajnokság, majd az NB II.-be jutást következett. Még mindig megtalálta góllövő cipőjét, hiszen egyes szezonokban 29 és 32 gólt szerzett.
A Szanyban eltöltött időkre mindig nagy büszkeséggel és szeretettel emlékezett vissza. A Pápai Hírlap 1998. június 18.-án készített interjújában az alábbiakat nyilatkozta:
„ A Győr-Moson-Sopron megyei Szany csapatával több éven át dolgoztam, fel is jutott a csapat a megyei első osztályban, ahol szép sikereket értünk el. Nemrég meghívást kaptam tőlük a jubileumi ünnepségükre és egy nagyon szép emléktárgyat. Látod nem felejtettek el. És ez bevallom nagyon jólesett.”
2012. május 23.-án a szanyiak által nagyra értékelt, szeretett és megbecsült sportlegendánk Kálmán Bácsinak a szíve 83 éves korában megszűnt dobogni.
Szeretett családja mély gyászában elfeledkezett a szanyiak értesítéséről.
Mikor a hír megérkezett Szanyban futótűzként terjedt és cselekvésre ösztönzött bennünket.
Németh Gergely polgámester –aki hallomásból mély tisztelője volt Kocsis Kálmánnak – a Szany SE. vezetése és a volt tanítványok megszervezték, hogy egy küldöttség látogasson el és tegye tiszteletét Kálmán Bácsi sírjánál.
A család nagy szeretettel fogadta az általuk is ismert régi játékosokat, vezetőket és a szomorúság és mély együttérzés mellett fényképeket nézegetve idéztük fel a közös emlékeket, majd kilátogattunk a temetőbe.

Drága Kálmán Bácsi!

Eltávozásod valamennyiünk számára nagy veszteség. Te már az égi focipályákon találkozhatsz sok-sok ismerősöddel, barátoddal, köztük az általad irányított csapatból kedvelt labdarúgóiddal Fenyődi Gusztávval, Varga Ferenccel és Reichold Balázzsal is.
Emlékedet megőrizzük és míg élünk a Kálmán Bácsi féle legendát tovább meséljük a fiataloknak, hogy volt Szanyban egy edző…
Drága Kálmán Bácsi Isten Veled!

Tóth Imre
volt sportköri elnök és labdarúgó


Címkék: szany

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.