Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Június 12. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Előzzük meg a vasúti baleseteket!

Előzzük meg a vasúti baleseteket!

Kiemelt szerep a figyelemé.

Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt napokban bekövetkezett két vasúti baleset - a szerencsének köszönhetően - emberéleteket nem követelt, azonban az elmúlt években számos halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a közút vasút szintbeli kereszteződésében.

A balesetek megelőzésében a figyelem, az odafigyelés kap kiemelt szerepet.

Sok esetben a vezetők a vasúti átjárót biztosító fényjelző készülék tilos jelzése ellenére a vasúti átjáróba hajtanak gépkocsijukkal és a vonatszerelvénnyel ütköznek.

Gyakori oka a vasúti baleseteknek, hogya közlekedők körültekintés nélkül hajtanak be az átjárókba. Nem is a fényjelzőt veszik figyelembe, hanem csak azt látják, hogy más is behajtott az átjáróba, így feltételezik, nem ad tilos jelzést a berendezés, arra fel sem pillantanak.

A telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr.

Az esetlegesen szembe sütő nap elvakíthatja a jármű vezetőjét, aki nehezebben veheti észre a fényjelző készülék jelzését. Ugyanígy a fényjelzőre rásütő nap is okozhat észlelési problémát.

Feltorlódott forgalom esetén a járművezetők egy része még a kereszteződésben is megáll, figyelmen kívül hagyva annak „életveszélyes” jellegét.

Tudatosulni kell mindenkiben, hogy a vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük - legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel, ugyanis a vasúti szerelvények féktávolsága száz méterekben mérhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vasúti jármű vezetőjének az esetek többségében egyszerűen lehetősége sincs a baleset elkerülésére!

Fontos KRESZ szabályok:

- A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad.

- A vasúti átjárón csak folyamatosan - megállás nélkül - legalább 5 km/h átlagsebességgel szabad áthaladni.

- Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, haa teljes sorompó mindként sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.

- A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!

A rendőrség kér mindenkit, hogy a legkisebb kétség esetén is álljanak meg az átjáró előtt és csak, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy nem áll fenn veszély, akkor haladjanak át az átkelőkön.Vezessenek körültekintően, előzzék meg a baleseteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.