Városlista
2022. augusztus 9, kedd - Emőd

Hírek

2011. December 14. 07:20, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Elrettentő erejű kamerák

Elrettentő erejű kamerák

Egyre több településen helyeznek üzembe térfigyelő kamerákat, ezzel próbálják csökkenteni a közterületi bűnözést.

Az országban található kamerarendszerek negyedét a WBS Rendszerház Kft. üzemelteti. Az információk a rendőrségre futnak be – írja a szerdai Magyar Nemzet.

Nagy Norbert, aki a WBS Rendszerház Kft. vezetője és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének EU-nagykövete elmondta, hogy a kamerarendszernek köszönhetően az elkövetett bűncselekmények száma mindenütt jelentősen csökkent. Például Baja főterén 2007 óta egyetlen autót sem törtek fel. A kamerarendszernek pedig órási elrettentő ereje van. A Kft. kifejlesztett egy automata robotrendszert, amely rendszámok felismerésére és mozgások analizálására képes, ennek köszönhetően nincs rá szükség, hogy emberek figyeljék a felvételeket.

Szentendrén 2010 óta harminckét kamera működik. Dietz Ferenc, a város polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy amióta működnek a térfigyelők, lényegében megszűnt a bűnözés azokon a területeken, amelyeket megfigyelés alatt tudnak tartani. Ha pedig mégis elkövetnek egy-egy szabálysértést vagy bűncselekményt, akkor a tetteseket a legtöbb esetben elfogják.

Zalakaroson elavult a térfigyelő kamerarendszer, ezért a közelmúltban a felújításra pályázatot írt ki a helyi önkormányzat, amelyet a tenderen győztes cég el is végzett. A rendszert a napokban indítják újra. „A korábbi példák is azt mutatják, hogy a térfigyelő kamera az egyik leghatékonyabb bűnmegelőzési eszköz, de egy elkövetett bűncselekmény rekonstruálásában és a tettesek azonosításában is komoly szerepe lehet” – mutatott rá Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. Novák Ferenc kitért arra, hogy a közbiztonság javítására „vak kamerákat” is bevetnek, amelyek nem készítenek felvételt, de a bűnözők nem tudják, hogy melyik szerkezet működik, és melyik nem.

„Az elemzések alapján megállapítható,hogy az erőszakos, garázda jellegű, valamint a lakosságot leginkább irritáló, közterületi vagyon elleni bűncselekmények a kamerákkal védett területekről kiszorultak” – jegyezte meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A térfigyelő rendszerek nemcsak a bűnmegelőzési célokat szolgálják, hanem hatékonyan vehetők igénybe közrend elleni, valamint közlekedési szabálysértések megelőzésére, felderítésére. A rendszerek kiépítése különösen indokolt lehet a turisztikai idényben jelentősen érintett térségek területén a közrend és a közlekedésbiztonság megerősítésében – olvasható a szerdai Magyar Nemzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 18:11, kedd | Belföld

Büntetőeljárás indult egy 2 és fél éves kislány vízbe fulladása miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást egy 34 éves nő ellen.

2022. Augusztus 09. 17:16, kedd | Belföld

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

2022. Augusztus 09. 15:09, kedd | Belföld

Újabb unokázós bűnbandát számolt fel a rendőrség

Befejeződött a nyomozás az időseket megkárosító, Angliából irányított csalók ügyében, a 14 tagú bűnszervezet felszámolásáról kedden számolt be a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Augusztus 09. 13:06, kedd | Belföld

Hatástalanították az óriási bombát Veszprémban - Fotók

Hatástalanították a Veszprém belvárosában talált 500 kilogrammos szovjet légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei kedden.