Városlista
2023. február 9, csütörtök - Abigél

Hírek

2012. Február 16. 07:33, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Irán leállította az olajexportot hat európai országba válaszul azért, hogy az Európai Unió szankciókat jelentett be korábban az iszlám állam legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra.

Jelentette az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerdán.

A Press TV-ben az hangzott el, hogy Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés.

A Brent északi-tengeri nyersolajfajta hordónkénti ára röviddel a bejelentés után 1 dollár emelkedéssel 118,35 dolláron állt.

Az EU 27 tagországa arról döntött korábban, hogy leállítja az iráni olajimportot júliustól az ország vitatott nukleáris programja miatt, aminek a célja a Nyugat szerint nukleáris bombák létrehozása. Irán cáfolja az állítást.

Irán új, háromszor hatékonyabb centrifugákat helyezett üzembe a natanzi atomerőműben, továbbá bővítette a centrifugák számát is – adta hírül az iráni média szerdán. Mahmúd Ahmadinezsád, az iszlám köztársaság elnöke bejelentette, hogy háromezer új centrifugával bővítették az eddigi hatezret. Emellett Irán hazai gyártású fűtőanyaggal kezdte el feltölteni a teheráni kutatóreaktort, amelyben eddig argentin importot használtak. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, amit Teherán tagad. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyre szigorúbb szankciókkal próbálja meghátrálásra kényszeríteni Iránt.

Február 4-én az iráni olajügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az iszlám állam leállítja olajkivitelét „néhány” európai országba. Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés.

Mint arról az MNO korábban beszámolt, hatnak az Irán elleni nemzetközi büntetőintézkedések Dennis Ross egykori vezető amerikai diplomata megítélése szerint, aki ennek jeleként értékeli, hogy az iráni fizetőeszköz értéke felére esett az elmúlt hat hétben.

Címkék: Európai Unió, Irán, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:32, szerda | Külföld

Rengeteg amerikai fegyvert vásárolnak a lengyelek

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.

2023. Február 07. 13:53, kedd | Külföld

Ukrajnai háború - Sojgu: sikeres az orosz előrenyomulás Bahmutnál és Vuhledarnál

Sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Artemivszk (Bahmut) és Vuhledar térségében kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

2023. Február 07. 07:41, kedd | Külföld

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Kínával, de megvédi szuverenitását

Az amerikai hatóságok a felszínen és a tenger alatt is változatlanul gyűjtik a szombaton megsemmisített kínai információs léggömb darabjait - jelentett ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora.

2023. Február 06. 13:17, hétfő | Külföld

Norvégia öt év alatt 75 milliárd koronával támogatja Ukrajnát

Norvégia a következő öt évben összesen 75 milliárd norvég koronával (2647 milliárd forint) támogatja majd Ukrajnát - jelentette be hétfőn az oslói kormány.