Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Július 11. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Emmi: cél a fenntartható demográfiai fordulat elérése

Emmi: cél a fenntartható demográfiai fordulat elérése

Annak ellenére, hogy Magyarország nagyon kedvezőtlen népesedési adottságokkal rendelkezik, a kormányzat mégis mindent megtesz annak érdekében, hogy pozitív irányú demográfiai fordulat következzen be.

Közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A tárca annak kapcsán juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kutatása szerint 2060-ra csaknem kétmillióval csökkenhet Magyarország népességszáma.

Az Emmi azt írta: az Orbán-kormány 2010 óta mindent megtesz annak érdekében, hogy a negatív demográfiai adottságokkal járó következményeket enyhítse. Számos intézkedést vezetett be a gyermekvállalás és -nevelés támogatása érdekében, többek között a családi kedvezményt, a gyed extrát vagy a családi otthonteremtési kedvezményt.

A közlemény szerint a kormány következetes családpolitikájának köszönhetően a népességfogyás üteme 2010 óta 2 százalékkal mérséklődött.

A születések száma tavaly 3,2 százalékkal nőtt, és a tavalyi a bázishoz képest az idei első négy hónapban további 3 százalékkal növekedett.

A termékenységi ráta 1997 óta nem volt ilyen magas, az 1,24-es mélypontról 1,4-re emelkedett, azaz ma tíz párnak átlagosan 14 gyermeke születik, ami azonban még mindig elmarad a népesség újratermelődéshez szükséges 21-től - olvasható a közleményben.

Mint írták, a halálozások száma 2010-hez képest 3,3 százalékkal mérséklődött, "a népességfogyás üteme tehát lassul, ahhoz azonban, hogy Magyarország jelenlegi lakónépessége fennmaradjon, mindenkinek még eggyel több gyermeket kellene szülnie, mint amennyit most vállal".

"Mivel a tervezett és kívánt gyermekek száma közelít ehhez, ezért a kormány családbarát intézkedésekkel támogatja a vágyott gyermekek megszületését" - fogalmaztak a közleményben.

Kitértek arra is, hogy Magyarországon a szülőképes korban lévő nők számának folyamatos csökkenése nagyban akadályozza azt, hogy a népesség megtartásához elegendő gyermek szülessen.

A 70-es években született úgynevezett Ratkó-unokák nagy létszámú csoportjának fele annyi gyermeke született eddig, mint ahányan ők maguk vannak, és aminek elsősorban a 2000-es évek elhibázott családellenes politikája, gyakorlatilag a család- es népesedéspolitika akkori teljes hiánya, a családokat sújtó intézkedések az oka - írta az Emmi.

Címkék: demográfia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.