Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Érdemes kiváltani a kiváltó hitelt

Érdemes kiváltani a kiváltó hitelt

Több mint 300 milliárd forint kölcsönt vett fel annak idején 50 ezernél is több család, hogy a végtörlesztésnél kiváltsa a devizahitelét. A kiváltó hitel drága volt, az érintettek havonta tízezreket takaríthatnának meg, ha ismét kiváltanák a hitelüket - írja a Világgazdaság.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint csaknem 52 ezer ügyfél vett fel annak idején kiváltó hitelt a bankoktól és takarékszövetkezetektől mintegy 312,7 milliárd forint értékben. A kölcsönök oroszlánrészét 2011 decemberében, 2012 januárjában és februárjában folyósították, akkoriban az átlagos forint lakáshitelek kamata a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint valóban magas volt, decemberben ugyan még alig haladta meg a 10 százalékot, januárban és februárban viszont már 11,21, illetve 11,66 százalékos átlagkamattal folyósították a bankok a kölcsönt.

A hitelek THM-je ekkoriban már 12,3 százalékos volt. Voltak olyan hitelintézetek, amelyek még drágábban adták a kölcsönt a nem egyszer a határidőkkel is komoly meccset vívó ügyfeleknek. „Egyes takarékszövetkezeteknél 13-14 százalék közötti THM-ek is voltak akkoriban” – mondja Kiss Gábor, a hitelközvetítéssel foglalkozó Benks Kft. régióvezetője.

A kamatok azóta persze a legtöbb helyen csökkentek, mivel ezeket valamilyen referenciaszinthez kell kötniük a hitelintézeteknek, és mind a bankközi kamatlábak, mind az alapkamat mérséklődött azóta. A CIB Banknál a lap kérdésére válaszolva elmondták, hogy náluk az ilyen kölcsönök kamata éves kamatperiódus esetén 10,55 százalékról mostanra 8,93 százalékosra csökkent. A Budapest Banknál a 2011 végi 10,75 százalékról 8,4 százalékosra mérséklődött a kölcsönök kamata.

Az FHB-nál a 6 havi bubort követik a lakáshitel-kamatok, ez a ráta 2012 elején a 7,9 százalékot is meghaladta, jelenleg már csak 3,55 százalékon áll, vagyis az FHB-nál is több százalékpontnyit csökkenhetett már az ügyfeleket terhelő kamat. Az UniCreditnél idegen bankos hitel kiváltására összesen 8,87 milliárd forintnyi hitelt fogadtak be a végtörlesztés idején, ebből az aktuális állomány most 6,6 milliárd forint. Náluk a lakáscélú hitelek kamata a 2011 végéig befogadott kölcsönöknél 8,5 százalékon áll, a később befogadottaké viszont még 10 százalékos. A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 10 és 11,5 százalékon áll a kamatszint.

A különbségek a kamatcsökkenések ellenére is kirívóak lehetnek a végtörlesztés idején felvett és a jelenleg elérhető lakáshitelek kondícióiban. A Benks egyik ügyfele például egy 7 millió forintos takarékszövetkezeti hitelt váltott ki most az egyik nagybanknál úgy, hogy a törlesztőrészlete 20 éves futamidő mellett 78 ezer forintról 52 ezer forintra csökkent – osztja meg a tapasztalatait Kiss Gábor.

Bár az újabb lakáshitelek árelőnye már jó néhány hónapja egyértelmű a régiekhez képest, a kiváltás lehetősége csak mostanában kezdte érdekelni az embereket. „Ennek valószínűleg az erőteljes kamatcsökkenés az oka” – mondja Kiss.

A Budapest Bank szakértői is hasonló tendenciát látnak: „a kiváltás eddig az ügyfelek viszonylag kis részére volt jellemző, a jegybanki alapkamat csökkenésével azonban ismét előtérbe kerülhetnek ezek a lehetőségek” – mondják. A Budapest Bank egyébként rá is hajtott erre a – jellemzően jó adósnak számító – rétegre, pont az ilyen esetekre hozta létre az úgynevezett „enyhítő hitelt”. A CIB-nél és az FHB-nál egyébként eddig nem volt jellemző, hogy az ügyfelek kiváltották volna, sőt az FHB-nál inkább az a jellemző, hogy más hitelintézetek ügyfelei hozzájuk viszik át a végtörlesztés idején felvett drága kölcsönüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk