Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 24. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

Érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

Idén is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatója részére, így bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelően számolja el a nettó béreket. Adóelőleg-nyilatkozat olyan kifizetőnek is adható, aki rendszeres jövedelmet, például havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat fizet. Aki már az első havi fizetésben érvényesíteni kívánja a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtést megelőzően át kell adnia az adóelőleg-nyilatkozatokat a munkáltatójának. Az ajánlott nyilatkozatminták és a részletes kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthetők.

A családi kedvezmény az összevont adóalapot, illetve kiegészítésként – ha az nem teszi ki a teljes keretet – a járulékokat csökkenti. A kedvezménnyel 2017-ben az egy gyermeket nevelőknél 10 ezer, a két gyermeket nevelőknél 30 ezer (gyermekenként 15 ezer forintra emelkedett), a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába.

Az első házasok kedvezményének érvényesítéséhez szintén a munkáltatóhoz kell leadni a megfelelő adóelőleg-nyilatkozatot. A kedvezmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta ötezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a házaspárok rendelkezésére. Fontos változás, hogy az első házasoknak gyermekáldás esetén is 24 hónapig, a családi kedvezmény mellett is jár a havi ötezer forint. Mivel a változás a 2014. december 31-e után megkötött házasságokra is alkalmazható, a jogosultak 2015-re és 2016-ra visszamenőleg is igénybe vehetik.

Idén havi 6 375 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

További változások az előző évhez képest:

· 2017-től a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermekre tekintettel a családi kedvezményt nemcsak a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, hanem a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének hozzátartozója is igénybe veheti.

· A 2017. évi adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak, eltartottak adóazonosító jelét, anélkül a kifizető a családi kedvezményt nem veheti figyelembe.

· Már a 2016-os szja-bevallás elkészítésekor is feltétele a kedvezmény érvényesítésének, hogy a bevallás tartalmazza az eltartottak adóazonosító jelét.

· A házastárs munkáltatójának nem kell írásban tudomásul vennie az adóelőleg-nyilatkozatban foglaltakat.

A jogosultaknak már nem kell új családi kedvezmény nyilatkozatot adniuk a gyermek megszületése után, ha már a magzatra is érvényesítettek kedvezményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.