Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Érdemes odafigyelni a húsvéti bevásárláskor

Érdemes odafigyelni a húsvéti bevásárláskor

Már javában tartanak a húsvéti ünnepek előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzések, a hipermarketekben, áruházláncokban, élelmiszerboltokban, hús- és zöldségüzletekben is végeznek vizsgálatokat a felügyelőségek. A fogyasztót leginkább a címke segíti a vásárláskor – hívta fel a figyelmet a Ma Reggelben Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, aki óva intett mindenkit a címkézés nélküli árutól.

Országszerte vizsgálják, megfelelően számolják-e el a pénztárnál a feltüntetett árakat, érvényesülnek-e a meghirdetett kedvezmények, adnak-e nyugtát az üzletben, érvényesül-e a tisztességes kereskedelmi gyakorlat. A romlandó élelmiszerek esetében megnézik a szavatossági időt, a fogyaszthatóságot, az áru összetételére vonatkozó jelöléseket. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint folyamatosan csökkennek a jogsértések.

Sonka, tojás, csokoládé – idén is ez a három termékkör áll az húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában. A fogyasztót leginkább a címke segíti a vásárláskor – hívta fel a figyelmet a Ma Reggelben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, aki óva intett mindenkit a címkézés nélküli árutól. A címkén viszont minden információt meg kell, találjunk: szerepelnie kell, hogy a sonka az állat milyen testtájából készült, a hőkezelés, az előkészítés és a felhasználás módja és természetesen a minőség-megőrzési idő.

Tojást is csak frisset vegyünk (a szabályok szerint az árut a tojásrakástól számított 21 napon belül értékesíteni kell!), ennek eldöntésében is segíthetnek a jelölések. Hasznos tudni például, hogy az „A” betű friss, a „B” tartósított terméket jelöl, de a betűkódok a származási helyről, méretről is pontos információt adnak. Újdonság egyébként, hogy tavalytól már nemcsak a tojás darabonkénti, de kilós árát is jelölni kell – hívta fel a figyelmet Fülöp Zsuzsa.

A csokoládék esetében a szóvivő arra emlékeztetett, hogy az élelmiszerkönyv szerint csak az a termék nevezhető csokoládénak, amely legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó-szárazanyagot. A kakaós bevonó masszával készült termékekkel sincs gond, de tudni kell, hogy ezekben a termékekben nagyon sok a növényi anyag. Itt egyébként általában az okoz problémát, ha nem megfelelő, félreérthető vagy megtévesztő a tájékoztatás, például, ha ezek a termékek a csokoládék közt bújnak meg a polcokon. Minderről a hirado.hu tájékoztat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során