Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2014. Június 06. 06:00, péntek | Belföld

Érthetetlen ügy: pedofiltartalmak, bizonyíték nélkül, kirúgás – Kérdés-válasz

Érthetetlen ügy: pedofiltartalmak, bizonyíték nélkül, kirúgás – Kérdés-válasz

Egy igen érthetetlen és szövevényes ügyben kérte egy olvasó az onlinejogszebesz.hu jogászainak segítségét! Ne feledje, joga van kérdezni.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Karbantartó csoportvezetőként dolgoztam egy cégnél, (épület karbantartással foglalkoztunk, plázákban) Én személy szerint az egyik Plázában dolgoztam.
Egy keddi napon a szokásos munkámat végeztem, majd munkám végeztével a főnököm közölte velem, hogy baj van. Mindig pendrive-on viszem fel a szükséges dokumentumokat, képeket a pláza operation manager-ének, mivel az ő szerverük nem képes egyszerre annyi adatot fogadni, és összeomlik. Nem értettem mi a baj. Elővett egy nyilatkozatot, amit kért, hogy írjak alá.

Nem értettem, hogy mi ez, ezért megkérdeztem, hogy baj van?
Mondta, hogy nagy baj van, és hogy a pendrive-on pedofil tartalmak voltak, és hogy a céget megvédjék, nyilatkoznom kell, hogy a pendrive az enyém. Én biztos voltam abban, hogy az a pendrive üres volt mikor felmásoltam rá a zsíros elszívás tisztításáról készült képeket.

Aláírtam a nyilatkozatot, de a pendrive-ot nem láttam. Ők sem látták. Az operation manager nem mutatta meg, illetve csak egy kinyomtatott papírt mutatott, amin a fileok voltak láthatók. Azt követően, azonnali felmondással el kellett onnan jönnöm. Nem láthattam a pendrive-ot. Azóta az Operation manager tudomásom szerint széfbe zárta a pendrive-ot, és több másolatot is készített a rajta lévő dokumentumokról.

A szerver gépükre is feltette és több kollegájának is átküldte.

Tanácsát, segítségét kérem, és Köszönöm!

2014. 05. 18.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sajnos az Ön által leírtakból több, fontos információ nem derül ki. Nem egészen világos a számunkra, hogy Ön a pendrive hiányában – úgy, hogy azt nem láthatta és személyesen nem győződött meg a tartalmakról – miért írta alá a munkáltatói nyilatkozatot, majd azt követően pedig miért fogadott el egy olyan azonnali felmondás intézkedést, amelynek alapja az Ön által elmondottak szerint nem valós. Ezzel mintegy elismerte a jogellenes cselekményt – amely egyébként az Ön számára több veszélyt is rejthet, hiszen az ilyen tartalmaknak már a tárolása is bűncselekmény törvényi tényállását valósíthatja meg.
A legjobb eszköz arra, hogy mielőbb tisztázhassa magát, ha a munkaügyi bírósághoz fordul, s ott keresettel kéri a munkaviszonyának a visszaállítását, ahol egyébként nem is ez a legfontosabb, hanem hogy kiderüljön, hogy azok a bizonyos, törvényellenes tartalmak az Ön által átadott eszközön nem lehettek. A legjobb, ha ehhez ügyvédet hatalmaz meg, mivel a megfelelő kereset összeállítása szakértelmet kíván, Önt viszont esetleg büntetőeljárás következményeitől óvhatja meg.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 18:41, vasárnap | Belföld

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

dén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár.

2022. December 04. 11:13, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: a kormánynak az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell

Nem csupán az olaj és gáz árának emelkedése ellen kell harcolnia a kormánynak, hanem az ellátás biztonságát is garantálnia kell.

2022. December 04. 11:10, vasárnap | Belföld

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

2022. December 04. 08:39, vasárnap | Belföld

AM: a vadhús fenntartható, természetes, egészséges és hazai