Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Szeptember 10. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Eseti bizottság jelöli az új alkotmánybírákat

Eseti bizottság jelöli az új alkotmánybírákat

Az Országgyűlés hamarosan három új alkotmánybírót választ, a jelölési eljárás már megkezdődött - számol be keddi cikkében a Magyar Nemzet. Rubovszky György, az új bírákat jelölő kilenctagú parlamenti eseti bizottság elnöke a lapnak elmondta: levélben fordult a grémium tagjaihoz, és felkérte őket, hogy legkésőbb szeptember 12-éig közöljék, kit találnának alkalmasnak a három posztra.

A jelölőbizottság a javaslatok beérkezése után, jövő hétfőn ülést tart, majd kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hallgassa meg a jelölteket. Rubovszky György szerint a parlament akár már szeptember 24-én megválaszthatja az Alkotmánybíróság új tagjait.

A választás azért vált esedékessé, mert Bragyova András és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén lejár, novemberben pedig távozik Balogh Elemér is - emlékeztetett az újság.

Szakmai berkekben számos név felvetődött, a lap szerint legtöbben alkalmasnak találnák a tisztségre Varga Zs. Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánját és Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, de felvetődött Schanda Balázs budapesti és Badó Attila szegedi professzor neve is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma