Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 02. 14:34, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

EU-csúcs - DK: Orbán sikertelenül jött haza Brüsszelből

EU-csúcs - DK: Orbán sikertelenül jött haza Brüsszelből

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor sikertelenül jött haza a brüsszeli európai uniós csúcstalálkozóról.

Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: amíg a Gyurcsány-kormány a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetés tervezésekor "egymilliárd euró többletet szerzett" az országnak, Orbán Viktornak most azzal kellett szembesülnie, hogy a kohéziós támogatások 20 százalékát elvehetik Magyarországtól.
A politikus szerint a tanulság, hogy a miniszterelnöknek "fel kellene nőnie a feladathoz", és szabadságharc helyett partneri megállapodásokra törekedni az uniós országok vezetőivel a felzárkóztatási támogatások megőrzése, illetve növelése érdekében.
Az EU-csúcson Magyarország visszautasította az uniós ajánlások egy részét, Orbán Viktor tájékoztatása szerint azért, mert a kormány nem hajlandó feladni azt a célját, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerüljön át. Vadai Ágnes szerint azonban a kormány gazdaság- és adópolitikája árt az országnak, ellentétes az emberek érdekeivel, csakúgy mint a szintén uniós bírálat alatt álló plázastop.
A DK ehelyett a bankadó csökkentését és az ágazati különadók kivezetését javasolja, kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be, a nagy értékű ingatlanokra ingatatlandót, a nagy örökségekre pedig örökösödési illetéket vetne ki - közölte.
Újságírók a dunaújvárosi időközi választás eredményéről kérdezték Vadai Ágnest. Ezen a 4028 választásra jogosult szavazópolgár közül 835-en szavaztak, a legtöbb voksot, 295-öt a Fidesz jelöltje kapta, az MSZP-s jelöltre 283, a DK színeiben induló jelöltre 41 választó szavazott.
Arra a kérdésre, hogy ennek ismeretében a DK-nak nem kellett volna-e visszalépnie és ezzel győzelemhez segíteni a szocialista jelöltet, a politikus úgy reagált: jól látszik, hogy a többség már "az ellenzéki oldalon áll", a DK célja pedig az együttműködés, az MSZP elnöke viszont nem kereste meg a DK elnökét a visszalépés érdekében, és úgy nyilatkozott, hogy "győzni egyedül is lehet".

Címkék: Pártok-DK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.