Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Február 18. 07:38, csütörtök | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

EU-csúcs - Orbán Viktor lesz a találkozó egyik legmeghatározóbb szereplője

EU-csúcs - Orbán Viktor lesz a találkozó egyik legmeghatározóbb szereplője

A migrációs válság kérdéskörét illetően Angela Merkel német kancellár, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő lesz a legmeghatározóbb szereplője

az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójának - olvasható a Politico című amerikai magazin európai kiadásának szerdai cikkében.

A kétnapos brüsszeli találkozó középpontjában előreláthatólag két téma áll: a menekültválság, valamint Nagy-Britannia uniós reformigényei. A Policito.eu ennek megfelelően aszerint rangsorolta az uniós vezetőket, hogy az ülésen mekkora befolyással lehetnek ezekre témákra.

A londoni kormány reformköveteléseinek ügyében nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök számít a legmeghatározóbb szereplőnek, hiszen nélküle nem is lenne a kérdés terítéken, de nélküle a megállapodás is elképzelhetetlen.

Angela Merkelnek ezúttal meg kell osztania korábbiakban megkérdőjelezhetetlen vezető szerepét, Matteo Renzi olasz kormányfő ugyanis a csúcstalálkozó mindkét főbb kérdésében meglehetősen jól pozícionálta magát. Vele szemben Francois Hollande francia államfő ezekben a témákban nem tanusított különösebb aktivitást, minden bizonnyal más lenne a helyzet, ha a mostani ülésen például a klímaváltozás elleni küzdelem vagy az euróövezet kérdéseiről, esetleg katonai ügyekről lenne szó. A francia elnökhöz hasonlóan Mariano Rajoy ügyvezető spanyol kormányfő sincs a meghatározó szereplők között.

Orbán Viktor egyedülálló módon volt képes befolyásolni a migrációs válságról szóló vitát a brüsszeli hírportál értékelése szerint. A menekültügyben a fő frontországnak számító Görögország kormányfője is a legfajsúlyosabb európai vezetők közé került Angela Merkel és a magyar miniszterelnök mellett.

Országuk méretéhez képest Mark Rutte holland és Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök is meglehetősen befolyásos szereplőnek számít. Rutténak nagy előnye, hogy jelenleg Hollandia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, valamint az, hogy jó viszonyt ápol Nagy-Britanniával és Németországgal egyaránt. Rasmussen támogatja David Cameron politikáját és emellett határozott álláspontot képvisel a menekültügyben is.

A Politico.eu cikke szerint az uniós intézmények vezetői közül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a legbefolyásosabb, különösképpen a brit uniós reformigények kérdésében. Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek viszont nem sok szerep jut a mostani EU-csúcson, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig még csak jelen sem lesz a migrációs vitán.

A legsúlytalanabb szereplőnek Xavier Bettel luxemburgi és Maris Kucinskis lett kormányfő számít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.