Városlista
2020. július 15, szerda - Henrik

Hírek

2018. Július 31. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Csorna Önkormányzat

Európai uniós támogatásból korszerűsítenek Csornán két intézményt

Európai uniós támogatásból korszerűsítenek Csornán két intézményt

Az eredetileg tervezett háromból két épület korszerűsítése valósul meg.

Csorna Város önkormányzati tulajdonú épületeinek épületenergetikai korszerűsítésére több mint 150 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza. A támogatott pályázatban három ingatlan korszerűsítése szerepelt, de a kivitelezés előkészítése során kiderült, hogy csak kettőre elég a pénz, így az önkormányzat által működtetett kis-csornai óvoda korszerűsítését kivették.

A projekt során így a soproni tankerület által fenntartott Szilágyi Erzsébet Kollégiumnak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Csornai Fogyatékosok Napközi Otthonának épülete kerül korszerűsítésre. A 150,4 millió forintos beruházásnak köszönhetően Csorna Város Önkormányzata az épületek fenntartását költséghatékonyabban tudja majd biztosítani. A kivitelezővel a szerződés aláírásra került, a munkaterületet átadták, így a kivitelezési munkálatok megkezdődtek. 2018 végétől az Európai Uniós támogatásnak köszönhetően környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézményekkel fog gazdagodni a város.

A projekt célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, valamint hőveszteségeinek csökkentése, így ennek érdekében a pályázat keretében valamennyi épület homlokzatának hőszigetelése, nyílászárók cseréje, és akadálymentesítés valósul meg. A kollégium épületére napelemes rendszer is telepítésre kerül.

A projekt hosszú távú közvetlen céljai között szerepel az épületek működési költségének csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése.

A Szilágyi Erzsébet Kollégium és a Csornai Fogyatékosok Napközi Otthona épülete közül egyik sem felel meg a hatályos energetikai elvárásoknak. Jelenlegi energetikai minőség szerinti besorolásuk a HH és EE közötti, azonban a fejlesztésnek köszönhetően mind a két épület minősítése DD kategóriát fog elérni.

Az uniós támogatásból finanszírozott korszerűsítésnek köszönhetően a létesítmények energetikai szempontú korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, amely nemcsak a pályázónak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó felhasználás környezetvédelmi szempontból is előnyös.

Csorna Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő épületeken a lehető legmagasabb szintű energetikai korszerűsítést hajtsa végre, ezáltal biztosítva a hosszú távú hatékony fenntartást, továbbá olyan energetikai fejlesztés valósuljon meg az épületeken, amelyek a beruházás mértékének megfelelően valóban képes növelni az épületek energia felhasználásának hatékonyságát, ezáltal csökkenteni a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat. A beruházás további pozitív hozadéka a településkép javulása.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 15. 16:00, szerda | Helyi

Országos bajnoki roncsderbi futamot rendeznek vasárnap Csapodon

Versenyzés és kikapcsolódás családias környezetben.

2020. Július 15. 13:00, szerda | Helyi

Halálos baleset szemtanúinak jelentkezését várják a csornai rendőrök

Traktor és motoros ütközött.

2020. Július 15. 09:00, szerda | Helyi

Felújították az egykori néptanító síremlékét Farádon

Pénteken avatják fel, és áldják meg a felújított síremléket

2020. Július 14. 16:00, kedd | Helyi

Tizenkettedszer találkoztak a lovasok Győrsövényházon

XII. Lovastalálkozó Győrsövényház.