Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2016. Május 20. 07:33, péntek | Külföld
Forrás: mti

Évekig dolgozott egy ismert szalafista a berlini nemzetközi repülőterek biztonsági övezetében

Évekig dolgozott egy ismert szalafista a berlini nemzetközi repülőterek biztonsági övezetében

Évekig dolgozhatott a berlini nemzetközi repülőterek biztonsági övezetében egy szalafista férfi, annak ellenére, hogy az alkotmányvédelmi hivatal ismerte és figyelmeztette az illetékeseket a kockázatokra

- írták csütörtökön berlini lapok.A Törökországban született férfi egy külső szolgáltató cég alkalmazásában repülőgépek utaskabinjait takarította a Schönefeld és a Tegel nemzetközi repülőtéren.

A védett övezetekbe való belépésre feljogosító igazolvány kiadása előtt, 2011-ben elvégzett átvilágítása nem mutatott ki kockázatot, azonban az alkotmányvédelmi hivatal 2014-ben figyelmeztette a légi közlekedés biztonságáért felelős berlini tartományi hatóságot, hogy időközben csatlakozott a helyi szalafista szubkultúrához. A hatóság nem lépett az ügyben, akkor sem, amikor az alkotmányvédelem 2015 elején megismételte a figyelmeztetést.

A férfi végül tavaly év végén a repülőtereket üzemeltető társaság kitiltotta mindkét létesítményből, de nem a belső elhárítást végző nemzetbiztonsági szolgálat értesülései alapján, hanem azért, mert egy biztonsági ellenőrzésen találtak a ruhájában egy boxert.

A berlini tartományi törvényhozás ellenzéki pártjai az eset kivizsgálását sürgetik és súlyos felelőtlenséggel vádolják a kormányt. A városvezetés mulasztása miatt "akár pokolgépeket is elrejthettek volna repülőgépeken, vagy túszokat ejthettek volna" - mondta a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak Hakan Tas, a Baloldal frakciójának belügyi szóvivője. Clara Herrmann, a Zöldek szakpolitikusa hozzátette: pártja elvárja, hogy a kormány orvosolja a repülőterek biztonsági rendszerében mutatkozó gondokat.

A szalafizmus a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt változata, a demokratikus berendezkedést elutasító, az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésére törekvő irányzatnak csaknem 9000 híve van.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 23. 17:04, péntek | Külföld

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel a francia hatóságok

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel, 24 embert előállítottak és 24 ezer euró készpénzt lefoglaltak a hatóságok Franciaországban

2020. Október 23. 14:08, péntek | Külföld

A megyék több mint felére kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalmat Franciaországban

A franciák több mint kétharmadát érinti szombattól az éjszakai kijárási korlátozás, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszt ki.

2020. Október 23. 13:01, péntek | Külföld

Túszokat ejtettek egy római migránsközpont lakói a karanténintézkedések miatt

Az emberrablások esetében alkalmazott rendőrségi közvetítők segítségére volt szükség egy római migránsközpontban csütörtökön, ahol a koronavírus miatt karantén alá helyezett bevándorlók túszul ejtették a tábor dolgozóit.

2020. Október 23. 09:53, péntek | Külföld

Csaknem 42 millióan fertőződtek meg a világban, a halottak száma 1,1 millió

A világon már 41 640 295 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 136 495, a meggyógyultaké pedig 28 271 833 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.