Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Május 24. 18:44, szerda | Külföld
Forrás: mti - fotó:facebook.com/SuhajdaSzilard

Everest-expedíció - Suhajda Szilárd rosszul lett és visszafordult, Klein Dávid egyedül folytatja

Everest-expedíció - Suhajda Szilárd rosszul lett és visszafordult, Klein Dávid egyedül folytatja

Visszafordult a Mount Everest csúcsmászásán Suhajda Szilárd (jobbra), így Klein Dávid egyedül folytatja az utat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsára, amelyet első magyarként hódíthat meg oxigénpalack nélkül.

Az expedíció szerdai tájékoztatása szerint Suhajda Szilárd már az alaptáborból segíti a csapatot.

A két hegymászó előző nap indult el utolsó, egyben csúcsmászó körére. Még kedden elérték a 6500 méteren lévő kettes táborukat, de az éjszaka folyamán Suhajda Szilárd rosszul lett, és egészsége, illetve az expedíció sikere érdekében végül szerda reggel úgy döntött, hogy visszafordul. A hegymászó a saját lábán, a veszélyes Khumbu-jégesésen átkelve napközben érkezett meg az alaptáborba.

A hegymászó a kényszerű leereszkedésről a közlemény szerint úgy fogalmazott, "iszonyatosan nehéz, de egyértelmű döntést" hozott. "Nehéz leírni azt a csalódottságot, amit érzek, azonban az expedíció nem ért véget!" - emelte ki. Hangsúlyozta, végtelenül boldog és büszke lenne, ha Klein Dávidnak sikerülne elérni a célját.

Klein Dávid - miután megbizonyosodott arról, hogy társa egyedül biztonságban le tud menni az alaptáborba - szerda reggel elindult a 7200 méteren lévő hármas táborig, ahonnan délután be is jelentkezett - közölte az expedíció. A hegymászó jól érzi magát, s a tervek szerint csütörtökön eljut a Déli-nyeregig.

Az expedíció menedzsmentje hangsúlyozta, hogy teljes mértekben egyetért és kiáll Suhajda Szilárd hegymászó döntése mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.