Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2024. Február 18. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Évértékelő - Ellenzéki pártok reagálása

Évértékelő - Ellenzéki pártok reagálása

Közleményben reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban szombaton megtartott évértékelő beszédére.

A Demokratikus Koalíció szerint a miniszterelnök "ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem: miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző?".

"Hiába áll az egész ország értetlenül az Orbán-rendszer legalantasabb döntése előtt, a miniszterelnök továbbra sem ad választ, továbbra sem vállalja a felelősséget és az áldozatoktól sem kér bocsánatot" - írták.

A Jobbik - Konzervatívok párt a miniszterelnök évértékelőjére reagálva úgy fogalmazott, "ma minden magyar ember előtt nyilvánvalóvá vált, hogy bár Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át, ez az ember sosem akarja elereszteni a hatalmat"

Mint írták, "annak az Orbánnak, akinek az asztalán minden döntés megszületik, a kegyelemi ügy néven elhíresült gyalázat miatt is vállalnia kellett volna a felelősséget".

Az MSZP úgy reagált, a miniszterelnök "világossá tette, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a pedofil botrányt megoldottnak tekinti" és "menekül a felelősség elől".

A párt azt írta, "szükség van az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítására, amely a konkrét ügy teljes körű feltárása mellett felülvizsgálja a kegyelmi és ellenjegyzési gyakorlatot". Az MSZP szerint az ország rendbetételének érdekében vissza kell állítani a köztársasági elnöki tisztség megbecsülését és tekintélyét.

A Mi Hazánk Mozgalom közleményében többek között azt írja: Orbán Viktor beszédében egy olyan "idilli képet festett le Magyarországról és a magyarságról, amely nagyon távol van a valóságtól".

Mint írták, "a miniszterelnök semmilyen személyes felelősséget nem vállalt az egész országot megrázó kegyelmi botrány miatt, amely során a pedofil igazgatót fedező igazgatóhelyettes kapott kegyelmet".

A Párbeszéd - Zöldek azt írta, sajnálják, hogy "elmaradt az őszinte szembenézés Orbán Viktor évértékelőjén". "A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért" és el kellett volna mondania, hogy "Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban" - folytatták.

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleményében azt írta: "még mindig nem tudjuk, miért kapott kegyelmet K. Endre".

A Momentum Mozgalom az MTI-hez eljuttatott közleményben hívta fel a figyelmet Donáth Anna pártelnök Facebook-bejegyzésére, melyben azt írja, "a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök".

Az elnök bejegyzésében több kérdést is feltett a bicskei gyermekotthonban történő bántalmazásokkal kapcsolatban, emellett többek között arra is kíváncsi, hogyan kaphatott kegyelmet K. Endre, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, és mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.