Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Október 01. 11:11, szombat | PR
Forrás: (x)

Ezek a keltetés fortélyai

Ezek a keltetés fortélyai

A keltetés hosszú és fáradtságos folyamat (különösen a kotlósnak). De megéri energiát fektetni belé, hiszen a befejezését követően vidám csipogás tölti majd meg a baromfiudvart.

A csibék nemcsak rendkívül édesek, de roppant hasznosak is. Mind a tojásuk, mind pedig a húsuk kiváló tápanyagforrás. A keltetés egy jól funkcionáló keltetőgép segítségével könnyíthető meg. Nézzük meg, melyek a keltetés fortélyai és mit érdemes tudni a keltetőgép alkalmazásával kapcsolatban!

Keltetőgép használatának lépései

Ha szeretnénk megbízható módon elvégezni a keltetést, használjunk keltetőgépet. Hogyan kell alkalmazni? Ennek a lépéseit vesszük most sorra!

1. Keltetőgép megvásárlása

Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláljuk a céljainknak leginkább megfelelő keltetőgépet. A döntés egyáltalán nem egyszerű, hiszen rengeteg keltetőgép kapható a piacon a lehető legkülönbözőbb árakon és minőségben. A vásárlás során mérlegeljük, hány csibét szeretnénk felnevelni, ebből mennyire tartunk igényt hosszú távon az udvarban és mennyit szeretnénk feldolgozni.

Ha ezzel megvagyunk, kiemelt figyelmet érdemel a minőség kérdése. Mivel egy keltetőgép vonatkozásában fontos a hőtartó képesség, válasszunk egy jó szigetelésű, megbízható darabot. A tojásokat az előkeltetés alatt szigorúan 37,5 °C és 37,8 °C közötti hőmérsékleten kell tartani. Az első 18 napban a páratartalom legyen 55-60%-os, később ez 60-80%-ra emelhető.

A magzatok légzésének biztosítása érdekében elengedhetetlen a megfelelő szellőzés. A sikeres keltetéshez szükséges egy pontos, precíz hő- és páratartalom mérő alkalmazása, hiszen a nem megfelelő tartomány az embriók elégtelen fejlődéséhez vezethet. Gondoskodni kell továbbá a tojások forgatásáról, pontosan úgy, ahogy azt a kotlós is teszi. Láthatjuk tehát, hogy egy jó keltetőgép számos tulajdonsággal és funkcióval rendelkezik, ezért egyáltalán nem egyszerű megtalálni a megfelelő készüléket.

2. Ilyen egy termékeny tojás

Hiába a tökéletes keltetőgép, ha a műveletre teljesen alkalmatlan tojásokat használunk. Csakis a termékeny tojásokból fejlődhetnek ki ugyanis életképes csibék. A megfelelő tojás normál méretű, sima héjú, tiszta és normális alakú.

3. Keltetés

A harmadik lépés a keltetés, amely összesen 21 napot ölel fel. Először töltsük fel a párologtató tálcát, majd tisztítsuk meg a tojásokat, jelöljük meg és helyezzük őket fektetve a gépbe. A jelölés azért fontos, mert naponta kétszer - reggel és este - is meg kell őket forgatni, ami így könnyen követhető lesz. Már két hét után világítsuk át a tojásokat és távolítsuk el azokat, amelyek nem fejlődnek optimálisan. A kelés előtti 3 napban pedig már hagyjuk el a forgatást és növeljük a páratartalmat.

4. A csibék kelése

Az utolsó és egyben legizgalmasabb lépés a keltetés csúcspontja: a csibék világrajövetele. Közvetlenül ezt megelőzően a csibe egy kis lyukat fúr a tojás oldalába és lélegezni kezd. 6-12 óra pihenés követően bújik ki, amelyben nem szabad segítséget nyújtani a sérülések elkerülése érdekében. Arra azonban nem árt figyelni, hogy a csőre mindvégig felül legyen. A kikelt fiókákat minden esetben különítsük el!

Ilyen egy profi keltetőgép

A keltetés akkor lesz igazán hatékony, ha minőségi készülék segítségével végezzük. Igen megbízható készüléknek tekinthetők például a heatcontroll.hu kínálatában elérhető modellek. A hungarocell gépek egyenletes hőelosztást és maximális szigetelést biztosítanak, miközben a pára- és hőmérséklet szabályozás abszolút pontos és megbízható. Így pedig jó kelési arány várható a gépektől.

Az Anna keltetőgép egy intelligens készülék, amelynek fűtőegysége időben és sebességben is szabályozható. Az automata funkció a mindenkori körülményekhez igazítva alakítja az optimális hőmérsékletet. A tojásforgató pedig gondoskodik a tojások folyamatos átmozgatásáról.

Szintén kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek a Bene keltetőgépek, amelyek igazán megbízható és hosszú élettartammal bíró készülékek. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a keltetési arány több mint 90%-ra tehető minden ilyen típusú berendezés esetén.

Ha szeretnénk tehát biztosra menni, használjuk elismert márkák időtálló termékeit és népesítsük be a baromfiudvart egészséges, boldog szányasokkal!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák