Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 19. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Turista Magazin

Ezentúl szinte minden esetben az autóvezető lesz a felelős vadbaleset esetén

Ezentúl szinte minden esetben az autóvezető lesz a felelős vadbaleset esetén

Vadgázolás – Megváltoztak a szabályok.

Ugyan lassan vége az őzek nászidőszakának, amikor körültekintőbbnek kell lenni az utakon, de gyakorlatilag egész évben érdemes odafigyelni, mert bármikor bekövetkezhet az autósok rémálma. Egy vaddal való ütközés nemcsak életveszélyes, de igen költséges is, az autókban keletkezett kárt pedig a legtöbb esetben a sofőröknek maguknak kell állni, egy törvénymódosításnak köszönhetően pedig úgy néz ki, mostantól az őz árát is.- írta a Turista Magazin.

Még nem ment át teljesen a köztudatba, az autósok nagy része nem tud róla, de július elsejétől lépett érvénybe a vadgazdálkodásról, valamit a vadászatról szóló törvény módosítása. A fontosabb pontok között szerepel a vadkár rendezésével kapcsolatos változás, ami szerint:

- nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

Eddig a gépjárművezetőnek volt némi esélye kártérítésre, ha nem volt vadveszélyre figyelmeztető tábla az úton. Ez ma már nem számít. A lényeg, amennyiben az autóvezető nem tudja bizonyítani, hogy a vadat azért gázolta el, mert azt éppen a vadászok űzték, hajtották, lőtték, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kár. Sőt! A vadásztársaság igénnyel léphet fel az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

Ha megesett a baj
Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell értesítenünk. Ők szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, és rögzítik a baleset körülményeit, illetve felmérik a keletkezett károkat. Fontos tudnod, hogy az állat elvitele a jogszabályok értelmében lopásnak számít. A vad alapesetben az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosulté lesz.

Mégis mit tehetünk?
Az ilyen esetek kárenyhítésére köthetünk előre biztosítást, de nem árt tudni, hogy ezek jellemzően 500.000 forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését, egy kifejlett szarvasbika pedig ezzel szemben bőven milliós tétel. A legjobb, ha a megelőzésre fókuszálunk, és figyelmesebben vezetünk az állatok párzási időszakában. Az erdőben vezető, nem belátható útszakaszokon mindenképp érdemes a megengedettnél lassabban haladni és a sűrű bozóttal szegélyezett utak mellett is lassabban vezessünk.

(A vadgazdálkodásról, valamit a vadászatról szóló 1996. évi LV törvény módosítása a Magyar Közlöny 2023. évi 90. számában jelent meg június 22-én.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.