Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 26. 14:50, szombat | Belföld
Forrás: mti

Fegyházra ítélték a kakucsi lány gyilkosát

Fegyházra ítélték a kakucsi lány gyilkosát

Jogerősen 18 év fegyházbüntetésre ítélte a kakucsi lány gyilkosát a Fővárosi Ítélőtábla

- közölte a táblabíróság pénteken az MTI-vel. Az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék egy évvel ezelőtt életfogytig tartó fegyházat szabott ki a vádlottra.

Az ítélőtábla közleménye szerint a fiatal férfi a középiskola elvégzését követően nagyapja gazdaságában dolgozott Kakucson. Az áldozattal az általános iskolából ismerték egymást, a vádlottnak már akkor megtetszett a lány; 2013-ban a vádlott szeretett volna közelebbi kapcsolatba kerülni vele, azonban a lány a közeledését többször is elutasította.

2016. március 5-én hajnalban a vádlott felvette a lányt gépkocsijával egy budapesti szórakozóhelynél, és elindultak hazafelé. Útközben a nagyapja tulajdonában álló földterületen lévő kőriserdőbe vitte, ahol vadászkésével 12-szer megszúrta a lányt, aki belehalt sérüléseibe.

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. október 17-én a vádlottat előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban 25 év kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott enyhítésért, védője a tényállás részbeni megalapozatlansága, továbbá téves minősítés miatt, valamint enyhítésért jelentett be fellebbezést. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket alaptalannak tartotta és az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

A Fővárosi Ítélőtábla úgy találta, hogy "az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás részben megalapozatlan, mert a bűncselekmény előre kiterveltségére, a vádlott indítékára és személyiségszerkezetére vonatkozóan a rendelkezésre álló bizonyítékokat nem tárta fel kellő mélységben". A másodfokú bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a vádlott előre elhatározta volna a sértett megölését.

Ezzel együtt azt is megállapította - az orvosszakértői vélemények alapján -, hogy a cselekmény egyébként is kifejezetten embertelen végrehajtási módja megalapozta a különös kegyetlenséggel történő elkövetést, mint az emberölés minősített esetét.

A táblabíróság az előre kiterveltség hiányára és a vádlott fiatal felnőtt korára, valamint "acting out jellegű személyiségszerkezetére" (mely ugyan kóros elmeállapotként nem volt értékelhető, de a cselekmény elkövetését megkönnyíthette) figyelemmel úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a törvény teljes szigora, a büntetési célok elérését az életfogytig tartó szabadságvesztés helyett határozott időtartamú szabadságvesztés is kellően biztosítja.

A kiszabható büntetés tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés volt, az ítélőtábla e kereten belül a középmértéket (15 év) meghaladóan határozta meg annak tartamát a törvényi maximumhoz közeli 18 év szabadságvesztésben, míg a közügyektől eltiltás maximális, 10 éves tartamát nem érintette.

A vádlott a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltését követő napon bocsátható legkorábban feltételes szabadságra - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.